Vrije radicalen; wat zijn ze en hoe beschermen we ons?

Vrije radicalen en antioxidanten hebben veel met elkaar te maken. Maar wat zijn vrije radicalen? In deze blog kom je erachter wat vrije radicalen precies zijn en hoe ze werken in het lichaam. Ook kun je lezen welke schade ze aanrichten en het meeste belangrijke, hoe we ons kunnen beschermen tegen deze schadelijke deeltjes.

Wat zijn vrije radicalen?

Ons lichaam bestaat uit moleculen.Vrije radicalen zijn molecuuldeeltjes met ongepaarde elektronen. Dat betekent dat een atoom aan de ene kant een elektron bevat, maar dat er aan de andere kant één ontbreekt. Ons lichaam maakt in kleine hoeveelheden vrije radicalen aan, omdat zij ons helpen bij het afweersysteem. Ze vallen bacteriën en virussen aan en helpen bij de productie van hormonen en bij de activering van enzymen. Wanneer er te veel vrije radicalen in het lichaam bevinden kunnen ze wel uiterst schadelijk worden…

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Vrije radicalen beschadigen ons cel DNA bij het omzetten van energie. Zuurstof speelt hierbij een dubbele rol. Enerzijds kunnen we niet zonder, aan de andere kant komen er juist vrije radicalen vrij bij het omzetten van energie. Zuurstof is behoorlijk reactief. Snijd een appel door midden en een kwartier later worden deze stukken bruin. Dit proces heet oxidatie. Oxidatie komt dus vrij bij de omzetting van zuurstof in het lichaam.Vrije radicalen komen in het lichaam voor door het metabolisme, maar kunnen ook buitenaf ons lichaam binnendringen door luchtvervuiling, schadelijke straling, roken en chemicaliën.

Te veel vrije radicalen

Vrije radicalen gaan in hun tocht naar het missende elektron ongecontroleerd te werk, wat betekent dat het niet uitmaakt wat zij tegenkomen op hun pad. Cellen, weefsels en organen worden ‘aangevallen’ wat ervoor zorgt dat ze beschadigd raken. De beschadiging kan tot allerlei ziekten leiden zoals celveroudering, aderverkalking, beroerte, hartinfarct, dementie en kanker. De schadelijkheid van een radicaal hangt echter wel af van een aantal dingen. Ten eerste van de soort vrije radicaal. En waar ze in de cel worden geproduceerd. Tot slot hangt het af van het aantal antioxidanten in het lichaam. Later vertel ik meer over de beschermende werking van antioxidanten.

Hoe kunnen we ons beschermen tegen vrije radicalen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn vrije radicalen uiterst gevaarlijk als ze explosief toenemen in het lichaam. Maar gelukkig kunnen we ons wel beschermen tegen deze deeltjes. Antioxidanten, de naam zegt het al, bestrijden en neutraliseren vrije radicalen door zich aan die ene kant te binden. Vrije radicalen raken weer in balans en kunnen geen schade meer aanrichten. Antioxidanten kunnen ons dus gelukkig beschermen tegen vrije radicalen! Wil je meer weten over antioxidanten en in welke producten veel antioxidanten bevatten? In mijn blogpost over antioxidanten lees je alles over deze beschermende stoffen.

Tips & voordelen

 • Er zijn zes typen vrije radicalen die ons weefsel aanvallen.
 • Vrije radicalen beschadigen eitwitten en vetten in het lichaam. Onze organen, spieren en ons DNA bestaat uit eiwitten. De cel verliest zijn controle als het DNA is beschadigd. De cel kan gaan muteren, sterven of zelfs ongeremd groeien. Die ongeremde groei kan kanker veroorzaken.
 • Vetten zijn de belangrijke bouwstoffen (celmembranen) in ons lichaam en dan voornamelijk van de ogen, lever en hersenen. Helaas worden zij ook aangetast door vrije radicalen. 
 • Antioxidanten zijn te vinden in ons voedsel. Nog een reden waarom natuurlijke producten (bevatten antioxidanten) zo belangrijk zijn bij een goede gezondheid.
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •