Tomaten

tomatenTomaat; de o zo bekende groente die in heel veel recepten wordt verwerkt. En terecht! Tomaten zijn namelijk heel erg lekker en gezond. Je hebt ze in verschillende soorten en maten waardoor je ze ook op verschillende manier kan eten. In deze blog kun je informatie lezen over de tomaat, welke gezondheidsvoordelen tomaten hebben, hoe je ze kunt verwerken in gerechten en waar je tomaten kunt kopen.

Tomaat

Een tomaat is afkomstig van de tomatenplant uit Meso-Amerika. We eten alleen de vrucht van deze plant, want de rest is giftig voor ons. De tomaat wordt relatief gezien nog niet zo lang gegeten. Pas vanaf 1750 kwam men erachter dat de vruchten kon eten. Nu is de tomaat niet meer weg te denken uit ons eetpatroon en dat is maar goed ook. De tomaat is namelijk erg gezond. Straks kun je lezen hoe gezond.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een tomaat?

Een tomaat bestaat grotendeels uit water, namelijk 93.9%. Toch bevat een tomaat vitamine B11 en C, mineralen zoals kalium, calcium en magnesium. Daarnaast is tomaat rijk aan lycopeen (een carotenoïde). Lycopeen geeft de tomaat zijn rode kleur tijdens het rijpingsproces. Lycopeen staat bekend als krachtig antioxidant. Antioxidanten bieden bescherming en voorkomen dat cellen in ons lichaam worden beschadigd. Wil je meer weten waar al deze fytonutriënten goed voor zijn? Bekijk dan de tabel hieronder.

Vitamine; B11 + C

B11 → Nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel

C → Biedt bescherming tegen ziekten en is nodig om weefsels te laten groeien en herstellen

Mineralen; kalium + calcium + magnesium

Kalium → Zorgt voor het behouden van een normaal hartritme

Calcium → Nodig voor celgroei

Magnesium → Nodig bij de opbouw van eiwitten en botten

Lycopeen

→ Vermindert huidveroudering

→ Vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Vezels

→ Geven een verzadigend gevoel waardoor we eerder vol zitten

→ Zorgen voor een goede darmflora

Hoe kun je tomaten verwerken in gerechten?

Tomaten kun je rauw/gekookt/gestoomd/gebakken eten. Je kunt ze eten als snack met hummus of toevoegen aan je salade. Ook kun je er tomatensaus of zelf ketchup van maken. Ook is het heel lekker om er zelf gedroogde tomaten van te maken. Je kunt dus eindeloos veel recepten creëren met tomaten!

Waar kun je tomaten kopen?

Tomaten kun je kopen in supermarkten, toko’s en groenteboer. Tomaten zijn het hele jaar door te verkrijgen.

Tips & voordelen

  • Misschien heb je het al gelezen, maar wist je dat de tomaat eigenlijk een vrucht is? We eten het als groente, maar dat is het dus niet. Vanaf 1893 werd namelijk door het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten een wet vastgesteld dat de tomaat als groente moet worden beschouwd. 
  •  Bij veel groente gaan tijdens het verwarmingsproces de voedingsstoffen verloren. Bij tomaten is dit net andersom, lycopeen komt juist meer vrij bij verhitting.

 

Deel & inspireer
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •