Spruitjes

spruitjesOké deze groente, lees spruiten, was niet mijn favoriet vroeger. Met tegenzin at ik er een paar op naar gelang mijn leeftijd. De smaak van spruitjes is niet zo geliefd onder veel mensen. Toch zijn spruiten ontzettend voedzaam en gezond. Bovendien, de gezondheidsvoordelen van spruiten zijn een goede reden om ze toch wat vaker op het menu te zetten. In deze blog kun je lezen wat spruiten zijn, hoe gezond ze zijn, waar je ze kunt kopen en hoe je ze lekker kunt maken.

Spruitjes

Spruitjes ofwel spruitkool werd in de achttiende eeuw voor het eerst geteeld in de omgeving van Brussel. De oorspronkelijke naam is “Choux de Bruxelles”. Het zijn kleine kooltjes die uit veel blaadjes bestaan. Deze kolen groeien met tientallen aan een stam. Spruitjes worden vooral geteeld in Europa en dan met name in Nederland, Frankrijk en Engeland. Je hebt verschillende maten. Kleine, middelmaat en grote spruitjes; in Nederland eten we meestal de middelmaat. Tegenwoordig is de smaak wat minder uitgesproken dan vroeger, hierdoor wordt de smaak meer gewaardeerd.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van spruitjes?

Spruitjes zijn ontzettend voedzaam. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. In de tabel hieronder kun je lezen waar al deze voedingsstoffen goed voor zijn.

Vitamines: A + B1 + B2 + B6 + B11 + C

Vitamine A → Goed voor nachtzicht en de weerstand

Vitamine B1 → Zorgt ervoor dat de hersnen en zenuwen genoeg glucose krijgen om goed te kunnen functioneren

Vitamine B2 → Zorgen voor gezond haar, huid en nagels

Vitamine B6 → Belangrijk voor de productie van rode bloedcellen

Vitamine B11 → Nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel

Vitamine C → Nodig voor de groei en herstel van botten, tanden, bloedvaten, weefsels en ligament

Mineralen: Kalium + calcium + fosfor + magnesium

Calcium → Zorgt voor het goed functioneren van spieren

Kalium → Regelt de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam

Fosfor → Geeft stevigheid aan botten en tanden (samen met calcium)

Magnesium → Belangrijk bij enzymen in het lichaam

Vezels

→ Zorgen voor een gezond gewicht, omdat ze bijna geen calorieen bevatten, maar wel een vol geven

→ Goed tegen hartziekten, omdat ze een positief effect hebben op het LDL cholesterol

→ Zorgen voor een goede darmfunctie en stoelgang

Hoe verwerk je ze in (lekkere) gerechten?

De meest bekende manier om spruiten te eten is om ze te koken. Maar eerlijk is eerlijk, deze manier van bereiding is niet de meest lekkere. Toch kun je spruiten veel lekkerder maken door ze te stomen (bovendien blijven de vitamines en mineralen beter bewaard). Je kunt ze daarna in gerechten toevoegen en op smaak brengen. Voeg ze bijvoorbeeld eens toe in een lekkere curry met paprika en gehaktballetjes of verwerk ze in een lekkere stamppot, wokgerecht, hartige taart of groentesoep.

Waar kun je spruitjes kopen?

Spruitjes zijn al verkrijgbaar vanaf augustus, maar meestal worden ze gegeten in de winter. Je kunt ze kopen in de supermarkt en groenteboer.

Tips & voordelen

 • Wist je dat veel mensen spruitjes liever eten wanneer er een keer “vorst overheen gegaan is”? Dat komt omdat de zetmelen dan worden opgezet in suikers (cellen wapenen zich tegen bevriezing). Dit maakt dat de spruitjes lekkerder zijn.
 • Sinaasappels staan bekend om de hoeveelheid vitamine C (50 mg) die het bevat. Toch zijn spruiten rijker aan vitamine C, namelijk 85 mg per 100 gram! 
 • Bewaar spruitjes maximaal een week in de koelkast.
 • De bekende “spruitjeslucht” is de typerende lucht die vrijkomt wanneer je koolsoorten te lang worden gekookt. Koolsoorten bevatten zwavel en bij langdurig koken ontstaat een vluchtige zwavelverbinding. Dit kun je voorkomen door een scheutje melk of ui mee te koken.

 

Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •