Pompoen

pompoenPompoenen zijn volop verkrijgbaar tijdens de herfst en in de winter. Ondanks dat ze bekend staan bij het feest Halloween, zijn ze de moeite waard om wat vaker op het menu te zetten. Pompoenen zijn namelijk niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond! In deze blog daarom speciaal een ode aan de pompoen. Lees hier welke gezondheidsvoordelen pompoenen hebben, hoe je ze kunt verwerken in gerechten en waar je ze kunt kopen. 

Pompoen

Pompoenen zijn oud cultuurgewas dat al duizenden jaren voor Christus werden verbouwd. Maar ze zijn pas veel later geïntroduceerd in Europa. In Nederland zijn pompoenen een stuk minder bekend, zeker vergeleken met een lans zoals in Amerika. Daar worden pompoenen volop gegeten in allerlei soorten gerechten. Pompoenen zijn er in verschillende soorten maten. Hieronder kun je een lijstje vinden:
– De pattison (wit, klein en ovaal)
– Winterpompoen (bleekoranje en groot)
– Spaghettipompoen (bleekoranje, ovaal en dradig vruchtvlees)

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een pompoen?

Een pompoen bestaat voor het grootste deel uit water, namelijk zo’n 94.4%. De rest blijft over voor wat eiwit, koolhydraten, vet en vezels. Pompoen levert 17 kcal per 100 gram en dit is dus erg weinig! Voor diegene die op de lijn letten, zet pompoen wat vaker op het menu! Verder bevat deze groente vitamines bèta-caroteen (voorloper van vitamine A), B1, B6, B11, C en E. Ook is het rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Hieronder kun je een tabel lezen waar deze vitamines en mineralen goed voor zijn!

Vitamine: bèta-caroteen (A) + B1 + B6 + B11 + C + E

Beta-caroteen → Belangrijk voor de weerstand, het gezichtsvermogen, de huid en tandvlees

B1 → Speelt een rol bij de functionering van het hart

B6 → Belangrijk voor de weerstand en spijsvertering

B11 → Nodig voor een goed functioneren zenuwstelsel en immuunsysteem

C → Zorgt voor gezonde bloedvaten, botten, tanden en huid

E → Belangrijk voor de weerstand. Bovendien beschermt dit vitamine onze cellen in het lichaam tegen vrije radicalen

Mineralen: kalium + calcium + fosfor + magnesium

Kalium → Zorgt voor de energiehuishouding in de spieren

Calcium → Levert een bijdrage aan de energievoorziening voor cellen in het lichaam

Fosfor → Nodig voor eiwit-, koolhydraat- en vetstofwisseling.

Magnesium → Geeft stevigheid aan het skelet en is nodig voor de opbouw van spieren

Vezels

→ Dragen bij aan het behouden van een gezond gewicht

→ Geven een verzadigend gevoel

→ Verlagen de kans op hart- en vaatziekten

Hoe verwerk je pompoen in gerechten?

Pompoenen zijn veelzijdig en je kunt er alle kanten mee op. Je kunt ze koken, stomen, roerbakken, smoren of frituren. Verwerk ze in gerechten zoals een risotto, pasta, hartige taart of curry. Ook kun je er soep van maken. Ik heb er eens frietjes van gemaakt. Zie hier mijn groentefrietjes recept. Tot slot kun je ze ook verwerken in zoete gerechten. Maak er eens pannenkoekendeeg van en vervang de helft van het bloem in gepureerde pompoen. Zelf heb ik eens cupcakes van pompoen gemaakt. Verrassend hoe pompoen zo lekker kan zijn!

Waar kun je pompoen kopen?

Pompoenen zijn overal verkrijgbaar. De supermarkt en groenteboer verkopen deze groente (in verschillende soorten en maten).

Tips & voordelen

 • Wist je dat je de schil van pompoenen gewoon mee kunt eten? De schil wordt namelijk zacht bij verhitting. Bespaar jezelf dus veel moeite en bereid het gewoon mee.
 • Gooi de pompoenpitten tijdens het schoonmaken absoluut niet weg! Pompoenpitten zijn namelijk heel erg gezond. Verwijder eerst de draadjes waar ze aan vast zitten en rooster ze daarna in de oven. Zo zijn deze pitjes goed voor de gal, lever en darmen!
 • Let op bij het kopen van deze groente. De vrucht moet geen zachte plekken hebben maar gewoon stevig zijn.
 • Pompoenen kun je lang bewaren op een koele (12-15C) en droge plek. Op deze temperatuur zijn ze zelfs 2 maanden houdbaar. Heb je gesneden pompoen? Dan kun je dit ongeveer 3-5 dagen bewaren als je het goed inpakt in vershoudfolie.
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •