Peren

perenPeren, ook wel de broertjes van appels, zijn lekker én gezond. Ze passen perfect in elk voedingspatroon. Daarom wordt in deze blog speciaal deze heerlijke sappige fruitsoort uitgelicht. Allereerst kun je wat informatie over de peer lezen, daarna vind je alle gezondheidsvoordelen, vervolgens kun je lezen hoe je peren verwerkt in gerechten en tot slot waar je peren kunt kopen. Dus lees snel verder voor meer informatie!

Peren

Pyrus (peer) is het plantengeslacht wat peren produceert. Deze vrucht wordt al duizenden jaren gegeten en is er in veel verschillende rassen. De bekendste hiervan zijn de Conference peer en de Doyenné du Comice. Peren zijn te onderscheiden is handperen en stoofperen. Die laatste zijn alleen eetbaar na lang koken. De handpeer is meestal groen met rood/bruine tinten. De schil van een peer is eenvoudig te verwijderen. Het vruchtvlees is sappig, zacht en natuurlijk gezond. De gezondheidsvoordelen van een peer kun je in het volgende stuk lezen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een peer?

De peer doet qua voedingswaarde wat onder aan andere fruitsoorten. Het bevat vitamines B + C in kleine hoeveelheden. Ook bevat het mineralen in kleine hoeveelheden zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium. Wél is een peer rijk aan vezels! Eet je 1 peer per dag, dan kom je meteen aan zo’n 10% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Hieronder vind je een tabel waar al de voedingsstoffen goed voor zijn.

Vitamine B + C

Vitamine B → Zorgt voor de verbranding van koolhydraten, hierdoor krijgen we energie

Vitamine C → Verhoogt de weerstand en gaat het verouderingsproces tegen

Mineralen; Kalium + Calcium + Fosfor + Magnesium

Kalium → Handhaaft een normale bloeddruk

Calcium → Zorgt voor stevigheid van het gebit

Fosfor → Zorgt er samen voor met calcium dat de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling goed verloopt

Magnesium → Zorgt ervoor dat spieren goed kunnen functioneren

Vezels

→ Geven langdurige energie

→ Houden de bloedsuikerspiegel in balans

→ Voorkomen energiedipjes

→ Verlagen het cholesterolgehalte

Hoe verwerk je peren in gerechten?

Peren kun je allereerst gewoon als tussendoortje eten, net als veel ander fruit. Je kunt peren ook verwerken in smoothies of salades. De combinatie met (blauwe) kaas en walnoten is daar een bekend voorbeeld van. Verder kun je ze ook in pap verwerken. Zie hier een heerlijke boekweit pap met peer en walnoten. Tot slot kun je peren ook bakken of koken en verwerken in gerechten. Kortom, met een peer kun je alle kanten op.

Waar kun je ze kopen?

Peren zijn te koop in de supermarkt of de groenteboer.

Tips, feitjes & voordelen

  • Peren zijn ongeveer een week goed te bewaren (op een koele plaats). In de koelkast zijn ze zelfs tot drie weken te bewaren.
  • Je kunt aan de zoete geur herkennen of een peer rijp is. Een andere manier om te checken of een peer rijp is om het vruchtvlees zachtjes in te drukken.
Deel & inspireer
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •