Mango

mangoMango’s zijn vrijwel het gehele seizoen verkrijgbaar. De hoogste tijd dus om deze fruitsoort uit te lichten. Want waar komt de mango vandaan? En hoé gezond is deze vrucht? In deze blog kun je het allemaal lezen. Bovendien kun je ook lezen hoe je mango klaar kunt maken en waar je ze kunt kopen. Tot slot kun je lekkere recepten vinden waar mango in is verwerkt. Lees dus snel verder als je meer wilt weten.

Mango

Mango’s komen uit de tropen en groeien aan hoge bomen van bijna 40 meter. De mango komt voor in India, maar ook in Israel en Florida. De mango is een steenvrucht en kan varieren in vorm. Meestal zijn de vruchten zo’n 5 tot 20 centimeter lang , assymetrisch en ovaalvormig. De vrucht smaakt zoet-aromatisch.

De gezondheidsvoordelen van mango

Net zoals alle vruchten zijn mango’s ook onwijs voedzaam! Ze bevatten namelijk allerlei vitamines, mineralen en vezels. Wil je weten waar deze allemaal goed voor zijn? De voordelen lees je hieronder.

Vitamine A + B1 + B2 + B6 + B11 + C

Vitamine A → Zorgt voor het gezichtsvermogen en een gezonde huid

Vitamine B1 → Draagt bij aan het functioneren van het hart

Vitamine B2 → Beschermt het lichaam teen oxidatieve schade

Vitamine B6 → Nodig bij de vorming van rode bloedcellen

Vitamine B11 → Speelt een belangrijke rol bij de vorming van DNA

Vitamine C → Bevordert de opname van ijzer en zorgt voor een gezonde huid en bloedvaten

Mineralen; kalium + calcium + fosfor + magnesium

Kalium → Regelt de bloeddruk in het lichaam

Calcium → Geeft stevigheid aan het gebit en skelet

Fosfor → Nodig voor de stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten

Magnesium → Nodig voor het goed functioneren van de spieren

Vezels

→ Verlagen het cholesterolgehalte

→ Geven een verzadigend gevoel waardoor je minder eet

→ Voorkomen pieken in de bloedsuikerspiegel

Hoe verwerk je ze in gerechten?

Het leuke en lekkere van een mango is dat je het zowel in zoete gerechten als in hartige gerechten kunt verwerken. Bij hartige gerechten kun je denken aan rijstschotels en curry’s. In zoete gerechten kun je er veel verschillende kanten mee op. Verwerk ze bijvoorbeeld in een fruitsalade, voeg mango toe aan je ontbijt of verwerk ze in smoothies. Ook kun je mango drogen en er chips van maken. Dit is erg lekker door een zelfgemaakte muesli.

Waar kun je een mango kopen?

Mango’s zijn vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar bij supermarkten, toko’s en de groenteboer. Gedroogd kun je ze ook kopen bij dezelfde winkels.

Tips, feitjes & voordelen

 • Je kunt aan een mango ruiken of de vrucht rijp is. Meestal komt er een aromatische geur vrij. Een andere manier om te kijken of een mango rijp is door er aan te voelen. Wanneer een mango mee geeft, betekent dit dat hij rijp is.
 • Hoe maak je een mango schoon? Je kunt dit op verschillende manieren doen. Eén ervan is door de uiteindes van de mango af te snijden. Schil hem dan volledig. Vervolgens snijd je het vruchtvlees rondom de pit vandaan en het vruchtvlees snijd je dan in reepjes of blokjes.
 • Mango’s kun je ongeveer vier dagen op kamertemperatuur bewaren. Bewaar hem niet in de koelkast.
 • Zie hier een lekker recept van chia pudding met mango!
 • Bekijk deze heerlijke mango aardbeien smoothie.

 

Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •