Koolraap

koolraapKoolraap, ook wel bekend als vergeten groenten, wordt tegenwoordig niet meer veel gegeten. Best jammer, deze groente heeft namelijk wel veel te bieden qua smaak en voedingswaarde. Mede daarom speciaal een ode aan de koolraap. Zo kun je lezen wat een koolraap is en welke gezondheidsvoordelen de koolraap bevat. Verder kun je lezen hoe je deze raap kunt verwerken in gerechten. Tot slot lees je waar je deze groente kunt kopen. 

Wat is een koolraap?

Een koolraap komt uit de kruisbloemenfamilie en is de wortel van de Brassica napobrassica plant. Het jonge blad van deze plant wordt ook wel eens gegeten en wordt snijkool genoemd.

Een koolraap is waarschijnlijk een kruising tussen een kool en een knolraap (meiraap of meiknol). Deze twee groenten worden vaak met elkaar vergeleken. Toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een koolraap is vaak een stuk groter, de koolraap is vaak oranjegeel en tot slot is de koolraap een echte wintergroente in tegenstelling tot de meiraap.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een koolraap?

Koolraap heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het bevat verschillende vitamines, mineralen en vezels. Misschien nog een leuk feitje, een koolraap bevat zeer weinig calorieën.

Vitamines: B1+ B2 + B6 +  B11 en C

B1 → Zorgt voor de verbranding van koolhydraten waardoor we energie krijgen

B2 → Zorgt voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen

B6 → Belangrijk voor de energievoorziening in het lichaam

B11 → Zorgt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en immuunsysteem

C → Antioxidant tegen vrije radicalen

Mineralen: kalium + calcium + fosfor + magnesium

Kalium → Nodig voor de zenuwprikkelgeleiding

Calcium → Draagt bij aan de energievoorziening van lichaamscellen

Fosfor → Nodig voor de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling

Magnesium → Zorgt voor stevigheid van het skelet

Vezels

→ Zorgen voor een goede stoelgang

→ Verlagen het slechte cholesterol (LDL) en verhogen het goede cholesterol (HDL) en verlagen daarmee de kans op hart- en vaatziekten

Hoe verwerk je een raap in gerechten?

Koolraap heeft een zachte, zoetige en aromatische smaak en je kunt ze daarom makkelijk verwerken in gerechten. Je kunt ze koken, smoren en stomen. Daarna kun je er bijvoorbeeld een puree of een heerlijke saus van maken. Nog een leuk idee is om ze op te vullen of te frituren. Tot slot kun je ze verwerken in een pizza deeg. Ben je benieuwd naar een pizza recept met koolraap? Bekijk dan mijn gezonde pizza’s.

Waar kun je koolrapen kopen?

Koolrapen kun je gelukkig gewoon in de supermarkt kopen. Ook bij de (gespecialiseerde) groenteboer zijn ze verkrijgbaar. In de maanden oktober, november, december, januari, februari en maart zijn koolrapen te koop in Nederland.

Tips & voordelen

 • Een koolraap is lang houdbaar, namelijk enkele weken tot een maand. Bewaar de raap dan wel op een koele plaats van ongeveer 12-15C.
 • Let bij het kopen van een koolraap goed op dat de koolraap stevig aanvoelt. De niet zo verse koolrapen gaan rimpelen en worden kurkachtig van binnen. Een raap is dan een stuk minder lekker om te eten.
 • Hoe maak je een koolraap schoon? Snijd eerst de harde bovenkant weg. Verwijder daarna de ruwe schil met een mes. Het geel-oranje vruchtvlees kun je in blokjes of repen snijden en verwerken. Hoe kleiner je het snijdt, des te eerder is de koolraap gaar.
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •