Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker

 

Gelukkig, zeker voor de zoete kauw onder ons, is er kokosbloesemsuiker. Heh, suiker? Dat was toch helemaal niet gezond? Dat klopt, want de meeste suikers hebben alleen maar nadelen en geen voordelen voor ons lichaam en de gezondheid. Maar deze suiker is een veel beter alternatief dan alle andere suikervervangers zoals agavesiroop, stevia enzovoorts. In deze blog kun je lezen wat kokosbloesemsuiker is, wat de gezondheidsvoordelen van kokosbloesemsuiker zijn, hoe je het kunt toepassen in gerechten en waar je dit suiker kan kopen.

Kokosbloesemsuiker

Gula Java, ofwel kokosbloesemsuiker is grove kokosbloesem suiker uit Java. Zoals de naam al zegt komt deze kokossuiker van de nectar van de biologische kokosbloesem. Kokosnectarsap is aromatisch en lekker zoet.

Hoe wordt kokosbloesemsuiker gemaakt? Dit wordt door weinig boeren op een duurzame manier gemaakt zodat er niks verloren gaat aan kokosnoten en bomen. Het proces gaat als volgt: ze tappen de nectar af van de kokosbloesem, vangen de nectar op in een emmertje, dit nectar wordt boven een houtvuur ingedikt tot een karamelachtige substantie, vervolgens wordt het in mallen gegoten en wanneer de karamel is veranderd in suiker wordt dit suiker afgekoeld, uitgehard en gedroogd. Tot slot wordt dit suiker fijngemalen in een molen. Dit proces is dus heel natuurlijk en er komt geen raffinage aan te pas. Alle vitamines en mineralen blijven daardoor behouden. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van kokosbloesemsuiker? Dit kun je hieronder lezen.

Omdat kokosbloesemsuiker op een natuurlijke manier wordt gewonnen kan de kleur, zoetheid en aroma verschillen. Dit komt onder andere door de leeftijd van de bomen, het jaar van de oogst en met hoeveel graden de suiker is gedroogd.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van suiker?

Dankzij het ongeraffineerde proces van kokosbloesemsuiker bevat deze suiker nog wel vitamines en mineralen.  Hieronder kun je alle voordelen lezen.

 

Vitamine B1, B2, B3, B6 en B12

B1 → Zorgt ervoor dat de hersenen genoeg ‘brandstof’ krijgen en zo goed kunnen funtioneren.

B2 → Zorgt voor gezond haar, huid en nagels.

B3 → Helpt de bloeddruk te reguleren.

B6 → Belangrijk bij de productie van rode bloedlichamen.

B12 → Nodig bij de benutting van fosfor.

Mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium en calcium

Kalium → Regelt de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam.

Fosfor → Samen met calcium geeft dit mineraal stevigheid aan botten en gebit. Ook is het belangrijk bij de regulatie van het hart.

Magnesium → Belangrijk bij het metabolisme.

Calcium → Geeft stevigheid aan botten en gebit.

Laag glychemische index

Stabiele bloedsuikerspiegel.

Hoe verwerk je kokosbloesemsuiker in gerechten?

Kokosbloesemsuiker lijkt veel op bruine suiker vanwege de kleur en structuur. Dit suiker kan je gewoon vervangen voor gewone tafelsuiker, het heeft namelijk dezelfde zoetkracht. De lage- en hoge smelttemperatuur maken dit suiker om ideaal mee te bereiden en bakken. Je kunt kokosbloesemsuiker gebruiken in de koffie en thee, gebak, desserts en smoothies.

Waar kan je kokosbloesemsuiker kopen?

Kokosbloesemsuiker is nog niet te koop in supermarkten. Wel kun je het bij reform en natuurwinkels kopen. En natuurlijk kun je dit suiker ook via internet bestellen.

Tips & voordelen

 • Kokosbloesemsuiker is ideaal om allerlei gerechten mee te zoeten. Bovendien is het ook verantwoord zeker vergeleken “gewone” suiker.
 • Net als bij alle suikers, eet er niet te veel van! 
 • Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt zonder gebruik van pesticiden dus kokosbloesemsuiker is geheel biologisch.
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •