Kiwi ‘s: vitamine + mineralen bommetjes!

kiwi'sKiwi’s zijn echt onwijs gezond en zijn als het ware vitamine bommetjes! Deze groene en gele opkikkers kunnen absoluut een bijdrage leveren aan onze gezondheid. Daarom kun je in deze blog alles lezen over kiwi’s. Wat zijn ze, waar komen ze vandaan, wat zijn de gezondheidsvoordelen, hoe verwerk je ze in gerechten en waar kun je ze kopen? Tot slot kun je ook een aantal linkjes vinden met gerechten met kiwi’s. Lees dus snel verder als je meer wilt weten.

Kiwi

Een kiwi of ook wel een Chinese kruisbes genoemd, is een vrucht welke oorspronkelijk uit China komt. Kiwi’s groeien aan een slingerende klimplant. De vrucht is ovaal en langwerpig van vorm. Het vruchtvlees is groen of geel met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom de kern. De buitenkant van een kiwi is “harig” en bruin.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een kiwi?

Kiwi’s zijn ongelofelijk gezond! Ze bevatten ontzettend veel voedingsstoffen zoals vitamine (A + B + C + E) en mineralen zoals kalium, magnesium, koper, zink, fosfor en mangaan. Kiwi’s bevatten bijzonder weinig vet. Hieronder vind je een tabel waar al deze voedingsstoffen goed voor zijn!

Vitamine A+B1+B2+B6+B11+C+E

Vitamine A → Draagt bij aan een goede weerstand

Vitamine B1 → Zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel

Vitamine B2 → Beschermt onze cellen tegen oxidatieve schade

Vitamine B6 → Belangrijk voor de weerstand en spijsvertering

Vitamine B11 → Van belang voor een goed functionerend immuunsysteem en zenuwstelsel

Vitamine C → Is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen

Vitamine E → Speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en beschermt net als Vitamine C de cellen

Mineralen; kalium + calcium + fosfor + magnesium + mangaan + koper + zink

Kalium → Handhaaft een normale bloeddruk

Calcium → Draagt bij aan de energievoorziening van onze lichaamscellen

Fosfor → Geeft stevigheid aan het skelet

Magnesium → Nodig voor de opbouw van spieren

Mangaan → Nodig voor de vorming van botweefsel en draagt bij aan bescherming van onze lichaamscellen bij oxidatieve stress

Koper → Zorgt ervoor dat ijzer wordt vsatgelegd in hemoglobine en speelt hierdoor een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam

Zink →  Zink zorgt voor gezonde botten, haar en huid en een goed geheugen

Vezels

→ Zorgen voor een eerder voldaan gevoel

→ Geven langdurige energie

→ Verlagen het cholesterolgehalte

Hoe verwerk je kiwi’s in gerechten?

Kiwi’s worden vooral als tussendoortje of in een fruit salade gegeten. Je kunt ze ook toevoegen aan een groene smoothie of sapje. Daarnaast kun je ze ook gebruiken in een marinade, want dit maakt het vlees malser.

Waar kun je een kiwi kopen?

Kiwi’s zijn verkrijgbaar in de supermarkt en groenteboer.

Tips, feitjes & voordelen

 • Het percentage vitamine C in een kiwi is ontzettend hoog! Het bevat namelijk 53 milligram per stuk. Per dag heeft een volwassenen 70 milligram nodig. Met één kiwi per dag zit je daar dus zo aan.
 • Wist je dat kiwi’s niet kunnen worden gegeten met melkproducten? Dat komt omdat een kiwi een enzym* bevat wat eiwitten afbreekt. Dit geeft een bittere smaak. *Een enzym breekt voedingsstoffen af tot kleinere eenheden waardoor het makkelijker wordt verteerd. Door dit enzym kan je een kiwi juist weer wél toevoegen aan vlees. Het enzym maakt het vlees namelijk malser. Je kunt het enzym ook laten verdwijnen door een kiwi te blancheren.
 • Een kiwi heet oorspronkelijk een Chinese Kruisbes, maar pas toen kiwi’s een belangrijk exportproduct werden voor Nieuw-Zeeland, kreeg deze vrucht een internationale benaming. Jawel: de kiwi (vernoemd naar de loopvogel die voorkomt in Nieuw-Zeeland).
 • Kiwi’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Meestal komen ze uit Nieuw-Zeeland, het land wat de meeste kiwi’s afzet. Maar ze kunnen ook uit Amerika, Chili, Italië of Frankrijk geëxporteerd zijn.
 • Bekijk hier een heerlijke groene smoothie met kiwi.
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •