Inca bessen

inca-bes Inca besjes worden net als de goji bessen steeds bekender dankzij (onder andere) de vele gezondheidsvoordelen. In deze blogpost een speciale ode aan deze superfood; de Inca bes. Maar wat zijn deze besjes, hoe smaken ze en waar komen ze vandaan? Je kunt het hier allemaal lezen. Eén ding is zeker, ze hebben de stempel superfood niet voor niks gekregen. In deze blogpost kun je alle gezondheidsvoordelen lezen. Lees snel verder als je meer wilt weten over deze (heerlijke) gedroogde vruchtjes.

Wat zijn Inca bessen?

Inca bessen, ook wel Physalis peruviana of Chinese gooseberry genoemd zijn bessen die met name uit streken in Zuid-Amerika komt. Inca bessen komen oorspronkelijk uit de landen zoals Peru, Chili, Colombia en Peru. Tegenwoordig worden ze gekweekt in Zuid-Afrika, Turkije en Engeland.

De inca bes of psysalis is familie van de aardappel, brandnetel, tomaat en aubergine. Ook al hebben de besjes goosberry als naam, het zijn geen kersen. De bessen lijken meer op tomaten en zijn goudkleurig. Wanneer ze gedroogd zijn (zoals op de foto), hebben ze een donker oranje kleur. De bes ziet er aan de buitenkant uit als een tomaat(je), maar ook de binnenkant lijkt op een tomaat. Het bevat namelijk een hoeveelheid kleine zaadjes in de vrucht. De smaak is echter anders. Gedroogd zijn ze ook wat zuurder.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Inca bessen?

Inca bessen worden steeds populairder, dat komt onder andere door de gezondheidsvoordelen die deze bessen te bieden hebben. Ze hebben een opvallend hoog gehalte aan eiwitten. De hoeveelheid ligt tussen de 12-16%. Dit percentage is uitzonderlijk hoog voor een fruitsoort. Verder bevat het het stofje pectine en deze bes is ook rijk aan vitamines, mineralen en vezels. De gezondheidsvoordelen van al deze voedingsstoffen kun je hieronder lezen.

Eiwitten

→ essentiele bouwstoffen voor spieren

→ belangrijk voor biochemische processen in het lichaam zoals de opname van voedingsstoffen

Vitamine A + B1 + B2 + B6 + B12 en C

Viamine A → nodig voor goede ogen, huid en haar

Vitamine B1 → helpt het hart te reguleren

Vitamine B2 → draagt bij tegen bescherming van de cellen

Vitamine B6 → zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel

Vitamine B12 → draagt bij aan energie voorziening

Vitamine C → nodig voor een goede weerstand

Antioxidanten

→ bieden weerstand tegen vrije radicalen en gaan zo het verouderingsproces tegen

Melatonine

→ belangrijk voor fysieke bioritme

→ mogelijke bescherming tegen ooxidatieve stress

Pectine

→ tegen de vorming van cel mutatie

→ geeft ons immuunsysteem een boost

→ geeft energie

Hoe verwerk je Inca bessen in recepten?

Inca bessen kun je heerlijk als snack eten. Ook kun je deze besjes verwerken in smoothies en shakes. Hierdoor worden je smoothies super voedzaam. Verder kun je er ook zoete gerechten mee maken zoals taarten of gebak. Verder is het een leuk om idee er jam van te maken. Tot slot kun je de bessen ook in salades toevoegen. Kortom, je kunt eindeloos variëren met deze besjes.

Waar kun je deze bessen kopen?

Je kunt Inca bessen op steeds meer plekken in Nederland verkrijgen. Met name in Turkse supermarkten, maar tegenwoordig worden ze ook al verkocht bij de Albert Heijn. Verder kun je deze gedroogde besjes kopen in een gezondheidswinkel en gespecialiseerde groenteboer. Tot slot kun je deze bessen natuurlijk ook online kopen.
Zie hier waar je inca bessen kunt kopen!

 

Tips & voordelen

 • Inca bessen horen dus niet voor niks bij de superfoods. Deze bessen hebben ontzettend veel voordelen voor de gezondheid. 
 • Inca bessen bevatten de meeste hoeveelheid eiwitten onder de fruitsoorten. Meer dan bijvoorbeeld açai bessen die ongeveer 8-12% aan eiwitten bevatten.
 • De combinatie van Inca bessen met avocado is bijzonder lekker.

 

Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •