Groente- en fruitkalender: Mei (lijst met álle groente en fruit nu in het seizoen)
Waarom zou je eigenlijk seizoensgroente en fruit eten als alle producten altijd beschikbaar zijn? Eén: de groente en fruit zijn verser. Twee: ze zijn dan smaakvoller en makkelijker te verkrijgen. Drie: ze bevatten meer voedingsstoffen omdat de tijd tussen het oogsten en het opeten kleiner is. En vier: Geniet extra van het seizoen mede dankzij deze producten. Hieronder vind je dé groente- en fruitkalender van mei en inspiratie-recepten.
Groente- en fruitkalender: MEI
De groentes hieronder komen allemaal uit Nederland, tenzij tussen haakjes anders vermeld. Mocht je toch twijfelen, dan kun je dit altijd navragen aan de verkoper.
Groente
- Aardappelen
- Andijvie, krul
- Asperges, groen
- Asperges, wit
- Aubergine (Spanje)
- Bleekselderij
- Bloemkool (Frankrijk/Spanje)
- Bosui
- Chinese kool
- Courgette (Spanje)
- Doperwt
- IJsbergsla
- Komkommer
- Koolrabi
- Kropsla
- Lamsoren
- Paksoi
- Peultjes
- Postelein
- Prei
- Raapstelen
- Raapjes
- Radijs
- Rettich
- Rode biet
- Rode kool
- Tomaat
- Spinazie
- Mais (VS)
- Tuinboon
- Uien
- Veldsla
- Witte kool
- Witlof
- Wortelen
- Winterpeen
- Zeekraal
- Zoete aardappel (VS)
Fruit
Het fruitseizoen in Nederland is nog schaars in mei.
- Abrikoos (Spanje)
- Ananas (Costa Rica)
- Banaan (Zuid-Amerika)
- Citroen (Spanje)
- Granaatappel (Zuid-Afrika)
- Grapefruit (Afrika)
- Kersen (Griekenland)
- Kiwi (Chili/Nieuw-Zeeland)
- Limoen (Brazilie/Mexico)
- Mango (Mexico)
- Meloen (Spanje/Marokko/Zuid-Amerika)
- Nectarine (Spanje)
- Passievrucht (Colombia)
- Peer, conference
- Perzik (Spanje)
- Pruim (Spanje/Chili/Zuid-Afrika)
- Rabarber
- Sinaasappel *Spanje/Marokko/Egypte)
Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen
- Je kunt op een hele simpele en natuurlijke manier een steentje bijdragen aan het milieu. Dit kun je bijvoorbeeld al doen door bewust te kiezen voor seizoensgroente- en fruit. Ook is dit goed voor je eigen portemonnee! Waarom?
- Seizoensgroente komen (meestal) uit de dichte omgeving. Dat betekent minder vervoerskosten en vervuiling van CO2-uitstoot dan wanneer we iets moeten laten vervoeren om het op ons bord te krijgen. Ook scheelt het kosten en energie wanneer producten minder lang bewaard hoeven te worden.
- Wanneer je groente- en fruit kiest geteeld door boeren dicht bij huis, steun je hen direct. Zo help je dus mee aan de eigen economie.
- Informatie heb ik verkregen van Milieu Centraal. Zij gebruiken een milieuklasse welke aangeeft hoe milieuvriendelijk een product is, vergeleken met andere groente- en fruitproducten.