Boekweit

boekweitBoekweit is steeds meer in opkomst, waarschijnlijk omdat deze kruidachtige plant géén gluten bevat. Boekweit is dus voor iedereen geschikt om te eten. Bovendien zijn deze vruchtjes van de plant erg lekker en ze passen in veel gerechten. In deze blog speciaal een ode aan boekweit. Je kunt lezen wat deze “korrels” precies zijn, waarom ze gezond(er) zijn en nog veel meer!

Wat is boekweit?

Boekweit is een plant die uit de duizendknoopfamilie komt. Boekweitkorrels zijn de vruchtjes van deze plant. Ze hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop. Dit ziet er een beetje uit als een beukennootje. Dit dopje wordt voor gebruik weggehaald.

Boekweit is afkomstig uit Centraal- of Oost-Azië en is waarschijnlijk aan het eind van de middeleeuwen naar Europa gebracht. Het is een lastig gewas om te verbouwen. Daarom wisselden de opbrengsten vroeger sterker vergeleken dan nu. Wil je weten waarom deze zaden zo gezond zijn? En hoe ze worden verwerkt in gerechten? Dit kun je hieronder lezen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van boekweit?

Boekweit is rijk aan complexe koolhydraten, relatief veel eiweitten, vitamine (B), mineralen (magnesium) en vezels. Maar waarom zijn deze voedingsstoffen zo belangrijk? In de tabel kun je lezen waar deze stoffen allemaal goed voor zijn!

Complexe koolhydraten

→ Leveren energie aan de hersenen en spieren

→ Houden de bloedsuikerspiegel in balans

Vitamine; B1 + B2 + B6 + B11

B1 → Geeft energie door de verbranding van koolhydraten

B2 → Nodig voor een gezonde huid en draagt bij aan de bescherming van cellen in het lichaam

B6 → Belangrijk voor de spijsvertering en de weerstand

B11 → Nodig voor de vorming van rode bloedcelle, DNA en gezonde groei tijdens de zwangerschap

Mineralen; kalium + fosfor + ijzer + magnesium + koper + zink

Kalium → Zorgt voor een normale bloeddruk

Fosfor → Geeft stevigheid aan het skelet

Ijzer → Hoort bij hemoglobine wat een onderdeel van de rode bloedcellen is. Deze vervoeren zuurstof van de longen naar weefsels

Magnesium → Nodig voor de energiestofwisseling

Koper → Belangrijk voor een goede weerstand en speelt ook een rol bij het zuurstoftransport

Zink → Zorgt voor gezonde botten, haar, huid en een goed geheugen. Bovendien draagt het bij aan de vruchtbaarheid

Vezels

→ Geven langdurige energie

→ Verlagen de kans op type diabetes 2

→ Helpen je om op gewicht te blijven, vanwege het verzadigend gevoel

→ Dragen bij aan een goede darmflora

Hoe verwerk je boekweit in gerechten?

Boekweit is er in verschillende varianten. Zo heb je natuurlijk de boekweitkorrels die je kunt gebruiken als pasta/rijst of risotto. Voor inspiratie, bekijk hier een onwijs lekker recept van boekweit met andijvie, geitenkaas en dadels. Verder heb je ook boekweitmeel. Dit is fijngemalen meel dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor pannenkoeken, poffertjes of andere lekkernijen. Tot slot zijn er ook geroosterde boekweitkorrels die ‘kasha’ genoemd worden. Je kunt hier vlees/vis en allerlei soorten groenten aan toevoegen. Tot slot kun je ook boekweitzaden door een smoothie verwerken. Dit maakt de smoothie voedzamer en voller.

Waar kun je boekweit kopen?

Boekweit is helaas niet overal te koop. Boekweitmeel daarentegen wel. Dit is verkrijgbaar in de supermarkt en een gezondheidswinkel. Boekweit kun je alleen kopen in de biologische supermarkt, gezondheidswinkel of internet.

Tips, feitjes & voordelen

 • Wil je boekweit lang(er) bewaren? Bewaar het dan koel, donker en droog.
 • “Boekweitzoad en vrouwluuproat, eens in de zeuven joar goed” is een spreekwoord die gebaseerd was op de sterk wisselende opbrengsten van het gewas. 
 • Omdat boekweit(meel) geen gluten bevat, is het niet zo geschikt om er brood van te maken. Gluten zorgen namelijk voor elasticiteit van het deeg en zorgen ervoor dat het kan rijzen. Wil je toch brood maken van boekweitmeel dan kun je een deel van het gewone bloem vervangen voor boekweitmeel.
 • Boekweit wordt ook in Nederland verbouwd.
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •