Bloemkool
Ondanks dat het groene zusje meer bekend staat om haar gezondheidsvoordelen, lees: broccoli, is bloemkool ook zeer voedzaam! Het bevat namelijk per portie twee keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C. Daarnaast bevat het ook nog vezels en mineralen. Wil je meer weten over bloemkool? Dan kun je dat in deze blog lezen! Lees hier alles over de bloemkool, welke gezondheidsvoordelen bloemkool heeft, hoe je deze kool kunt verwerken in gerechten en tot slot waar je het kunt kopen.
Bloemkool
Deze groente hoort tot de koolsoorten, zoals de naam al aangeeft. Er zijn verschillende soorten rassen. De kleuren van bloemkolen kunnen verschillend zijn. Zo zijn er ook witte, groene, oranje en paarse bloemkolen. Pas sinds de zestiende eeuw wordt deze koolsoort in heel Europa verbouwd.
De gezondheidsvoordelen van bloemkool
Een bloemkool bestaat voor bijna 92% uit water. Daarnaast bevat het een kleine hoeveelheid eiwitten en koolhydraten en géén vet. Het is rijk aan vitamine B en C. Ook bevat het veel mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Tot slot bevat bloemkool ook nog vezels die gezondheidsbevorderende effecten hebben. In de tabel hieronder kun je lezen waar al deze voedingsstoffen goed voor zijn.
Vitamine B1 + B2 + B6 + B11 + C+ K | Vitamine B1 → Speelt een rol bij het functioneren van het hart Vitamine B2 → Zorgt voor een gezonde huid Vitamine B6 → Speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen Vitamine B11 → Zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem Vitamine C → Verhoogt de weerstand en vertraagt het verouderingsproces, omdat het als antioxidant werkt tegen vrije radicalen Vitamine K → Belangrijk voor de botstofwisseling |
Mineralen; Kalium + Calcium + Zink + Fosfor + Magnesium + Ijzer | Kalium → Regelt de vochtbalans en bloeddruk Calcium → Geeft stevigheid aan het gebit en skelet Zink → Zorgt voor gezonde botten, haar en huid Fosfor → Maakt deel uit van het DNA Magnesium → Nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam Ijzer → Ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan ons energievoorziening |
Vezels | → Geven langdurige energie → Houden de bloedsuikerspiegel in balans → Zorgen voor een goede darmflora |
Hoe verwerk je bloemkool in gerechten?
Bloemkool past uitstekend in verschillende gerechten. In Nederland wordt het vaak met een kaassaus en aardappelen gegeten, maar er zijn nog veel meer spannende en lekkere gerechten te maken. Denk hierbij aan een curry, pasta, risotto, couscous of in een roerbak schotel. Genoeg variëteit dus!
Waar kun je het kopen?
Bloemkool is te koop in de supermarkt en groenteboer.
Tips, feitjes & voordelen
- Wist je dat je per portie verse bloemkool (200 gram) aan zo’n 160 milligram vitamine C komt?! Dat is 230% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Maar maak je niet druk, te veel aan vitamine C plas je gewoon uit.
- Kook bloemkool (zoals ze vroeger vaak deden) niet te lang. Vijf tot tien minuten is lang genoeg. Zo behoudt het ook zijn voedingsstoffen en een lekkere bite.
- Bloemkool bevat slechts 22 calorieën per 100 gram.