Basilicum

basilicumBasilicum staat bekend vanwege zijn sterke geur en (lekkere) smaak. Dit kruid kan maakt recepten niet alleen nog lekkerder maken, het maak het ook nog eens gezonder. Want wist je dat er in basilicum heel veel vitamine C zit? Zelfs meer dan in een tomaat! Alleen is het lastig om 100 gram basilicum te eten per dag. Wil je meer weten over basilicum? Lees dan mijn blog erover, lees wat de gezondheidsvoordelen zijn, hoe je het kunt verwerken in gerechten en waar je het kan kopen.

 

Basilicum

Ook wel koningskruid genoemd, is een kruid dat veelvoudig wordt gebruikt in de keuken vanwege zijn aroma. Basilicum komt uit de lipbloemenfamilie waar onder andere tijm en munt ook bij horen. Er zijn relatief veel soorten basilicum en de bladeren kunnen erg verschillen in vorm. Je hebt gekartelde, ovale en puntige. De kleur van basilicum is heldergroen.

De gezondheidsvoordelen van basilicum

Basilicum wordt soms ingezet voor allerlei ziektes en aandoeningen. Niet zo gek, basilicum is namelijk rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Al deze fytonutriënten heeft het lichaam hard nodig om goed te kunnen functioneren. Hieronder kun je lezen waar ze aan bijdragen.

Vitamine B1+B2+C

Vitamine B1 → Speelt een rol bij het functioneren van het hart

Vitamine B2 → Draagt bij aan een bescherming van de cellen in het lichaam

Vitamine C → Belangrijk voor de weerstand en zorgt daarnaast voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten

Mineralen; kalium + calcium + fosfor + ijzer + magnesium + zink

Kalium → Handhaaft een normale bloeddruk

Calcium → Zorgt voor sterke botten en tanden

Fosfor → Geeft stevigheid aan het skelet

IJzer → Belangrijk bij het vervoeren van zuurstof van de long naar de weefsels

Magnesium → Nodig bij de opbouw van spieren

Zink → Zorgt voor gezonde botten, haar en huid en het geheugen

Vezels

→ Geven langdurige energie

→ Spoelen als het ware de darmen

→ Voorkomen energiedipjes in de bloedsuikerspiegel

Hoe verwerk je basilicum in gerechten?

Dit kruid is krachtig van geur en smaak. Je kunt er gerechten dus makkelijk mee op smaak brengen. Zo kun je het toevoegen aan een smoothie, als garnering op je boterham of salade. Ook kun je verse basilicum in de soep of op een pizza doen. Let wel, voeg het zo laat mogelijk toe. Zo behoudt het zijn smaak. Tot slot kun je er natuurlijk ook een heerlijke pesto van maken!

Waar kun je basilicum kopen?

Verse, maar ook gedroogde basilicum kun je bij de supermarkt of groenteboer kopen. Het is ook een mogelijkheid om zaadjes te kopen. Het is nog leuker om zelf je basilicum te laten groeien! Bekijk hier een link waar je basilicum zaden kunt kopen zodat je zelf je eigen kruiden kunt kweken. 

Tips, feitjes & voordelen

 • Verse basilicum ruikt onwijs lekker. Zet het daarom in de keuken. Zo heb je binnen hand bereik verse kruiden om gerechten op smaak te brengen en ruikt de keuken ook nog eens lekker!
 • Bekijk hier eens een smoothie recept waarin basilicum is verwerkt.
 • Hier vind je een link naar mijn vegan pesto recept in een heerlijke salade.
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •