Avocado

avocado gezondAvocado’s kun je veel tegenkomen in mijn recepten. Niet zo gek, avocado’s zijn onwijs voedzaam en gezond. Toch staan ze (onterecht) bekend om de hoeveelheid vetten die deze fruitsoort bevat. In deze blog kun je lezen waarom die vetten juist belangrijk zijn voor een optimale gezondheid. Ook kun je alles lezen over deze fruitsoort, welke gezondheidsvoordelen ze te bieden hebben. Tot slot kun je lezen hoe je ze kunt verwerken in gerechten en waar je ze kunt kopen. 

Avocado’s

Avocado’s groeien aan de avocado boom uit Centraal-Amerika.  Eén van de belangrijkste landen als exporteur is Mexico. De vrucht van de avocado heeft een soort peervorm en kan vrij groot zijn (tot wel 33 cm met een gewicht van 2.3 kilo). Het bevat een grote houtige pit die moet worden verwijderd als je het vruchtvlees gaat eten. Het vruchtvlees is zacht en romig en heeft een geel/groene kleur. De smaak is nootachtig. Hoe voedzaam een avocado is, kun je hieronder lezen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een avocado?

Een avocado is een zeer gezonde vrucht. Dat komt omdat de samenstelling van een avocado anders is dan andere vruchten. Het bevat namelijk zeer veel olie, gemiddeld 18 gram per 100 gram vruchtvlees). Verder bevat het relatief veel eiwitten en veel vezels. Bovendien is avocado rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Hieronder kun je een tabel lezen waarom avocado gezond is.

Vitamine: B1 + B2 + B6 + B11 + C + E

B1 → Zorgt voor energie door verbranding van koolhydraten uit voedsel

B2 → Speelt een rol bij het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding

B6 → Belangrijk voor de spijsvertering en weerstand

B11 → Belangrijk bij de deling van cellen en bij de gezonde groei tijdens de zwangerschap

C → Is een antioxidant die ons lichaam helpt te beschermen tegen vrije radicalen (samen met vitamine E)

E → Belangrijk voor de weerstand; het beschermt onze cellen in het lichaam tegen vrije radicalen (samen met vitamine C)

Mineralen: kalium + calcium + fosfor + magnesium + koper + zink

Kalium → Zorgt voor een normale bloeddruk

Calcium → Geeft stevigheid aan het skelet en gebit

Fosfor → Nodig voor de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling

Magnesium → Draagt bij aan de energievoorziening

Koper → Draagt bij aan een goede weersand

Zink → Nodig bij de opbouw van eiwitten dus voor groei en vernieuwing van weefsel. Verder draagt het bij aan de vruchtbaarheid

Eiwit

→ Nodig voor de opbouw, vernieuwing en herstel van cellen en weefsels.

→ Geven een verzadigend gevoel

Onverzadigde vetzuren

→ Gunstig voor het cholesterolgehalte van het bloed. Verlaagt het slechte cholesterol (LDL) en verhoogt het goede cholesterol (HDL)

Vezels

→ Geven een ‘vol’ gevoel waardoor je eerder vol zit

→ Zorgen voor een goede darmflora

→ Geven langdurige energie

Hoe verwerk je avocado’s in gerechten?

Avocado kun je op verschillende manieren eten. Snijd de vrucht door de helft en strooi er een beetje peper, zout (en limoensap) overheen. Lepel het vruchtvlees eruit en je hebt een heerlijke snack! Ook is avocado lekker in salades, salsa’s of broodbeleg. Maar dat is niet het enige. Avocado’s maken een smoothie super romig en voedzaam. Zie bijvoorbeeld mijn groente smoothie. Verder kun je ook chocomousse maken van avocado. Word je nieuwsgierig? Bekijk dan mijn chocolademousse van banaan en avocado.

Waar kun je avocado’s kopen?

Avocado’s zijn overal te koop; supermarkten, (gespecialiseerde) groenteboer en toko’s.

Tips & voordelen

 • Veel mensen denken dat avocado’s ontzettend veel calorieën bevatten en eten daarom geen avocado’s. Zonde! Een avocado bevat inderdaad veel calorieën, namelijk zo’n 188 per 100 gram. Dit komt vanwege de hoeveelheid vetten die een avocado bevat (andere fruitsoorten niet). Toch zijn dit de goede vetten, ook wel onverzadigde vetzuren genoemd. Deze vetzuren hebben allerlei belangrijke functies in het lichaam. Je hebt vetten nodig hebt, ook omdat het lichaam ze onder andere niet zelf kan aanmaken. Hieronder kun je lezen waar vetten goed voor zijn:
  * Vetten leveren energie
  * Zijn oplosbare vitamines: A+ D + E + K
  * Zijn structurele bestandsdelen van celmembranen
  * Vetten dienen als warmte-isolator
 •  Ondanks dat avocado’s veel calorieën bevatten, zijn dit wel voedzame calorieën waar het lichaam raadt mee weet. Een avocado bevat veel vezels die ervoor zorgen dat je sneller verzadigd bent en een vol gevoel krijgt. Je zult er dus niet veel meer van eten. Eet je een stuk roombotercake, dan krijg je evenveel calorieën binnen, maar wel veel minder vitamines, mineralen en vezels. Bovendien krijg je wel meer verzadigd vet en suiker binnen, waar het lichaam minder/geen raadt mee weet. Grote kans dat je door de hoeveelheid suiker nog meer gaat eten, omdat het je bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Genoeg voordelen om dus wel avocado’s op het menu te zetten.
 • Avocado’s hebben ook gezondheidsbevorderende effecten voor huid en haar. Maak daarom eens een huidmasker. Meng bijvoorbeeld een halve avocado, met honing en wat citroensap en breng dit mengsel aan op een schoon gezicht. Laat dit 15 minuten intrekken en spoel het daarna af met lauwwarm water.
 • Avocado’s worden vaak rauw gegeten, maar net als bij appels wordt het vruchtvlees snel bruin door blootstelling aan de lucht, ook wel enzymatische bruinkleuring genoemd. Dit kun je tegengaan door wat citroen- of limoensap over de vrucht te doen.
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •