Slanke gewoonten die helpen om op gewicht te komen/blijven

Je leest dit blog hoogstwaarschijnlijk niet voor niks – heb jij de wens om gewicht te verliezen? Dan is het volgen (van het zoveelste) dieet vaak aantrekkelijk. Het voordeel van diëten is dat het snel resultaat geeft. Maar, de kans is groot dat het aanhouden van een dieet niet lang vol te houden is. Zeker niet op de lange termijn. Wat dan wél? De kunst van afvallen en op gewicht blijven is het aanleren van nieuwe gewoonten. Het is dus wenselijk om nieuw gedrag in te laten slijten in plaats van radicaal het roer om te gooien. Hieronder lees je 10 slanke gewoonten die jij kunt toepassen en zorgen voor (blijvend) gewichtsverlies!

10x slanke gewoonten

1. Een gezonde basis

Een gezond eetpatroon bestaat uit onbewerkte voeding met een variatie tussen plantaardige producten en dierlijke producten dat het lichaam voedt en voorziet van voedingsstoffen. Denk aan volkoren graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten & pitten, kruiden, (vette) vis, eieren, zuivel en onbewerkt vlees. Hoe meer onbewerkte producten de basis van je eetpatroon vormen, hoe beter het lichaam werkt en hoe meer verzadigd je bent. 

2. Kook zelf

Het bereiden van een gezonde maaltijd kost wat energie. Letterlijk en figuurlijk. Dat betekent dat tijdens het koken energie wordt verbruikt. Ook wordt verteringsstelsel geactiveerd zodra je een maaltijd bereidt. En, niet geheel onbelangrijk – welke ingredienten je gebruikt en binnenkrijgt. Door zelf te koken voorkom je onnodige calorieën zoals suikers, oliën, maar krijg je juist volop voedingsstoffen binnen zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.

3. Denk vooruit

Het plannen van eetmomenten en maaltijden draagt bij aan een gezond gewicht. Moeilijke situaties (zoals gebrek aan tijd, energie en een lage bloedsuikerspiegel) worden voorkomen dankzij een goede planning. Hierdoor hoeft er ook geen aanspraak te worden gedaan op onze wilskracht (én dat bespaart je energie en een faalgevoel). Dus zorg dat je vooruit denkt door het maken van een dagplanning, een weekmenu en-/of een goed gevulde voorraadkast.

4. Drink vocht zonder calorieën

Het lichaam bestaat voor meer dan 50% uit water. Om goed te kunnen (blijven) functioneren en klachten te voorkomen moeten we goed drinken. Het spreekt voor zich, maar vermijd zoveel mogelijke dranken met een (toegevoegde) suikers, want is dit loze energie en heeft het lichaam niet nodig. Daarnaast wordt het afvalproces makkelijker als de zoetbehoefte afneemt. En, je voorkomt schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Win-win-win dus!

5. Houd de bloedsuikerspiegel stabiel

Een stabiele bloedsuikerspiegel is voordelig voor de gezond, en de lijn. Dat zit namelijk zo. Koolhydraten worden makkelijk en snel omgezet tot suiker. Suiker wordt via de darmen vervoerd naar het bloed wat de hoeveelheid suiker in het bloed doet stijgen. Vervolgens wordt de suiker opgenomen in de cellen. Dat betekent dat de hoeveelheid suiker in het bloed gaat zakken. Als de hoeveelheid suiker in het bloed laag is, kan dit leiden tot klachten (gapen, zweten, flauw voelen, verminderd concentratievermogen etc). Bij een lage bloedsuikerspiegel gaat het lichaam vragen om suikers, want dit zorgt er immers voor dat de hoeveelheid suiker in je bloed weer (snel) gaat stijgen.

Voorkom de neiging naar zoetigheid wanneer de hoeveelheid suikers in het bloed (te) laag is door de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een slanke gewoonten is dus het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Dat doe je door te kiezen voor complexe koolhydraten (zoals groenten, volkoren graanproducten en peulvruchten) en deze te combineren met eiwitrijke en-/of vetrijke producten zoals zuivel, avocado, vlees/vis. Bijvoorbeeld; een rijstwafel met avocado en een plakje gerookte zalm of een schaaltje havermout met een stuk fruit en wat noten en-/of zaden. Daarnaast is het zinvol om regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan.

6. Maak (met mate) ongezonde keuzes zónder schuldgevoel

In een dieet worden ongezonde keuzes (vaak) helemaal geschrapt uit het eetpatroon. Maar hoe realistisch is het om nooit meer een ongezonde keuze te maken? En hoe realistisch is het dat voor de rest van je leven vol te houden? De kans is waarschijnlijk zeer klein. Ook ongezonde keuzes horen in een gezond eetpatroon, mits deze met mate gegeten worden. Dat kan knap lastig zijn, zeker als je alles of niets (zwart-wit) gedachten hebt. Vind je het lastig om ‘grijs’ te denken? Lees dan meer over zwart-wit gedachten en hoe zij het jojo-effect in stand kunnen houden.

7. Leer omgaan met emoties

We eten niet alleen omdat we honger hebben, maar we eten ook vanwege culturele of emotionele gewoonten. Dat laatse wordt ook wel emotioneel eetgedrag genoemd. Het volgen van een dieet heeft geen zin als er sprake is van emotioneel eetgedrag. Er kan dan beter gekeken worden naar hoe om te gaan met deze emoties, want dan pas wordt de echte oorzaak van het (over)gewicht aangepakt. Zo voorkom je de welbekende negatieve vicieuze cirkel.

8. Beweeg voldoende

Een gezond gewicht bestaat uit een stabiele energiebalans. Dat betekent dat de energie-inname even hoog is als het energieverbruik. Voldoende bewegen is dus een slanke gewoonten. Denk aan de fiets pakken naar het werk, een dagelijkse wandeling tijdens of na de lunch, de trap wat vaker pakken, het huishouden zelf doen in plaats van het apparatuur/huishoudster. Natuurlijk helpt het ook om een sport te beoefenen. Bekijk wat de mogelijkheden zijn binnen jouw leefstijl.

9. Zorg dat je uitgerust bent

Onvoldoende slaap kan leiden tot een verhoogde eetlust en het maken van ongezonde productkeuzes. Met als resultaat een hogere energie-inname en dus gewichtstoename. De invloed van slaap op het gewicht wordt onderschat. Zorg dus dat je voldoende slaapt en uitgerust bent zodat je deze energie niet hoeft te compenseren door voeding.

10. Ontspan!

Ook stress is zo’n aandachtspunt in onze leefstijl wat effect heeft op het gewicht. Door voldoende te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen, kan gewichtstoename worden voorkomen. Stress is namelijk een bekende oorzaak waardoor emotie-eten op de loer ligt. Daarnaast heeft stress een negatieve invloed op andere chemische processen in het lichaam zoals de hormoonhuishouding.

Heb jij nog andere slanke gewoonten die niet in deze lijst staan? Deel ze gerust!

Deel & inspireer
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •