Muesli maken; makkelijk én snel (5 minuten)
Wil je zelf muesli maken?! Dan ben je goed op weg! Vaak wordt gedacht dat muesli een gezonde keuze is terwijl muesli uit de supermarkt vol zit met boter/olie en suiker. Zonder dat je het op merkt eet dus je dus veel meer suiker dan je denkt. Zelfgemaakte muesli daarentegen is super voedzaam en je kunt jouw favoriete muesli helemaal zelf samenstellen. In deze blog lees je hoe je dat doet in 5 simpele stappen!
Simpele en lekkere muesli maken in 5 stappen:
Stap 1: Graansoorten vormen de basis. Kies uit:
*Bak ze eventueel op laagvuur in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
- Amaranth
- Boekweitvlokken
- Gerstvlokken
- Havervlokken
- Quinoavlokken
- Roggevlokken
- Tarwevlokken
Stap 2: Voeg noten toe. Kies uit:
*Rooster ze eventueel een kwartier op 200℃ graden in de oven. Hak ze in gewenste grootte.
- Amandelen
- Betelnoot
- Cashewnoot
- Hazelnoot
- Kokosnoot(vlokken)
- Macadamia
- Paranoot
- Pecannoot
- Pistache
- Walnoot
Stap 3: Voeg gedroogd fruit toe. Kies uit:
*Snijd grote stukken fruit in stukjes.
- Abrikozen
- Appels
- Cranberries
- Dadels
- Gedroogde mango
- Goji bessen
- Moerbeien
- Peren
- Pruimen
- Rozijnen
Stap 4: Voeg zaden en-/of pitten toe. Kies uit:
- Chiazaad
- Maanzaad
- Lijnzaad (eventueel gebroken)
- Pompoenpitten
- Sesamzaad
- Zonnebloempitten
Stap 5: Maak het eventueel op smaak. Kies uit:
- Cacao(nibs)
- Kaneel
- (ontgeurde) Kokosolie
- Kokosbloesemsuiker
- Honing
Voeg de producten toe die jij het lekkerst vindt en doe ze in een leuke (weck)pot!
Welk muesli recept is jouw favoriet? Deel je beste recept met ons!
Tips + feitjes + voordelen
- Het lekkerste is een muesli met 5 tot 7 ingrediënten.
- Muesli ingrediënten zijn tegenwoordig in elke supermarkt te koop, maar ook online is het makkelijk om deze ingrediënten te bestellen. Zo gebruik ik vaak de producten van De Tuinen.
- Inspiratie nodig? Bekijk dan eens mijn zelfgemaakte muesli recept.
- Deze glutenvrije muesli met gepofte quinoa is binnen 5 minuten gemaakt en ontzettend voedzaam.
- Muesli zit vol vezels, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen kunnen allemaal bijdragen aan een goede gezondheid! Zo geven vezels je een verzadigend gevoel waardoor muesli een ideaal begin van de dag is.
- Eet je muesli zoals jij hem graag wilt! Met (geiten)yoghurt/kwark/soja/melk en vers fruit of bijvoorbeeld met warme amandelmelk.
Hey Marloes, heb zonet de muesli gemaakt, maar 200 graden is echt wel te hoog. Een kwartiertje op 160 graden is wel beter.
Groetjes
Hoi Martine,
Bedankt voor de tip!
Groetjes
Hoi Marloes,
Klinkt goed! Wel nog een vraag: waar haal je ingrediënten zoals kokossnippers en gedroogde mango?
En de losse graansoorten in kleine hoeveelheden?
Hoi Kim,
Kokosrasp kun je gewoon in de supermarkt kopen! Gedroogde mango hebben ze bij de Ekoplaza of op een (groente)markt! Hoeveelheden voor graansoorten kun/mag je helemaal zelf samenstellen. Misschien is het handig wanneer je een muesli voor de eerste keer samenstelt, niet te grote hoeveelheden pakt. Als het dan tegenvalt is het zonde! Meestal is een muesli in een verhouding van 80 granen/20 fruit/noten etc. Maar ook dit kun je helemaal zelf bepalen!
Ik hoop dat je hier wat mee kunt.
Groetjes,
Marloes
Hey Marloes,
Ik heb een vraagje over havermout/havervlokken.
Ik eet ze erg graag en maak vaak mijn eigen muesli door ze te mengen met wat noten, fruit, zaadjes enzo. Maar wat ik me afvroeg is, moeten die havervlokken (ik heb “hele vlokken”, geen mini stukjes van Quaker) voorgekookt worden of kan je ze zo gelijk eten in de amandelmelk? Doe ze ook vaak in m’n smoothie, dan zijn ze wel fijngemalen natuurlijk, maar ook ongekookt.
Alvast bedankt!
Groetjes Gerdien
Hoi Marloes.
ik wordt binnenkort in mijn mond geopereerd en mag dan een tijdje alleen vloeibaar voedsel eten. Pap vind ik afschuwelijk.
Kan ik de muesli fijnmalen en in de yoghurt doen?
Ben benieuwd.
Groetjes.
Ria
Hoi ik heb ook die muesli gemaakt maar ik kan maar geen gedroogde appelschijfjes vinden groetjes