Gezond eten. Waarom het zo belangrijk is


gezond-etenGezond eten is hip en hot. Healthy food blogs, (biologische) supermarkten en  restaurants met verse, gezonde producten poppen massaal op. Gezond eten zou zelfs een “hype” zijn.  Maar wáárom is gezond eten echt belangrijk? In deze blog daarom de allerbelangrijkste reden om gezond te eten, in ieder geval voor mij. Eentje die het een stuk makkelijker maakt om goede keuzes te maken en één die niet tijdelijk is…

Bouwstenen aka cellen

Cellen zijn DE bouwstenen van ons lichaam. Om hier niet al te diep op in te gaan zal ik het zo simpel mogelijk beschrijven. Cellen zijn kleine levende wezentjes die als het ware als een fabriek werken (hé, vandaar de naam; jouw fabriek). Je hebt cellen in allerlei soorten en maten. En dan in ontelbaar veel aantallen. Elke cel heeft zijn eigen specifieke werking. In cellen zitten verschillende organellen die allerlei functies hebben om cellen optimaal te laten werken. De een zorgt voor energie en de ander zorgt er weer voor dat afval- en gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd. En wat hebben deze chemische fabriekjes nodig om dit werk uit te kunnen voeren? Jawel, onder andere brandstof. 

Brandstof aka voedingsstoffen

Anno 2015 is de keuze in brandstof voor het lichaam overweldigend. Kijk maar om je heen, echt overal is eten te vinden. Om elke hoek van de straat, stations, supermarkten, restaurants en ga zo maar door. Dat voedsel in de loop der jaren is veranderd moge duidelijk zijn. Maar de essentie van voedsel, de naam zegt het al, is de cellen/het lichaam voeden. Voedsel dient er voor om het lichaam draaiende te houden én vooral zo goed en efficiënt mogelijk. Wanneer cellen met de juiste voedingsmiddelen worden gevoed, kunnen zij het werk wat ze verrichten zo goed mogelijk uitvoeren.

Wat zijn voedingsstoffen

Cellen zijn onder andere opgebouwd uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze stoffen vind je ook terug in voedsel. Elk voedingsmiddel bevat en kenmerkt zich in verschillende mate koolhydraten, vetten, eiwitten, water, vitamines, mineralen (en vezels). Ook wel voedingsstoffen genoemd. Voedingsstoffen kunnen dienen als energie, bouwstoffen en-/of ter ondersteuning om processen in het lichaam beter te laten uitvoeren.

Je hebt natuurlijk ook verschil in voedingsstoffen. Elk voedingsstof wordt anders in het lichaam verwerkt. Zo zijn complexe koolhydraten beter voor het lichaam dan simpele koolhydraten (lees hier waarom). En enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn beter dan transvetten (waarom kun je hier lezen). Waarom gezond eten belangrijk is kun je in het volgende kopje lezen…

Wat is gezonde voeding?

Nu is het kwartje waarschijnlijk al gevallen. Wanneer je weet welke voedingsstoffen je cellen nodig hebben en welke ze beter kunnen verwerken, des te beter je het lichaam eigenlijk pas kan voeden. Aangezien pure, natuurlijke producten de meeste voedingsstoffen bevatten is het logisch dat je pas gezond eet als je zoveel mogelijk verse, pure, natuurlijke producten op het menu hebt staan. Denk hierbij aan groenten, fruit, peulvruchten, (biologisch) vlees en vis, noten en zaden etc. Deze zijn namelijk rijk aan allerlei voedingsstoffen.

Maar hoe weet je nou of je gezond eet? Wanneer je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen komt die voor jou gelden. Die ADH kun je vinden op de website van het Voedingscentrum. Als je zelf wilt uitrekenen of jij aan de ADH komt, kun je dit uitrekenen via Eetmeter van het Voedingscentrum. Natuurlijk is het ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Heb je genoeg energie, ben je bijna nooit ziek en werkt alles naar behoren? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je gezond eet.

Het voordeel van gezond eten

Het belangrijkste voordeel van gezond eten is dat het lichaam beter zijn werk kan verrichten. Jouw lichaam dus. En het voordeel hiervan is groot. Zo zul je zien dat de meeste vreemde klachten, die veel mensen hebben, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Verkouden zijn, haaruitval, een schrale huid, maagzuur, hoofdpijn, chronische moeheid, allerlei welvaartsziekten; het zijn allemaal klachten waarmee het lichaam laat zien dat het meer voedingsstoffen nodig heeft. Het leuke van gezond eten is dat je het kunt voorkomen.

Conclusie waarom gezond eten zo belangrijk is

Dat gezond eten door sommige als hype beschouwd wordt, vind ik belachelijk. Gelukkig worden steeds meer mensen bewust van het feit wat lege producten (op langere termijn) met ons lichaam doen. En vooral wat gezonde voeding doet met ons lichaam. Het is niet voor niets dat zoveel mensen ziek worden en-/of te zwaar zijn. Voedingsstoffen heeft je lichaam eenmaal nodig zodat het optimaal kan werken. De voordelen hiervan zijn; veel energie hebben, uit jezelf wakker worden, het verouderingsproces tegen gaan, glanzend haar en een mooie huid hebben enzovoorts. Gezond eten werkt dus niet alleen preventief, het geeft je ontzettend veel voordelen op het moment zelf. Wanneer je dit weet en ervaart, wordt het een stuk makkelijker om gezonde keuzes te maken.

Het kost wat meer werk en tijd om gezond te eten, maar dat betaalt zich absoluut uit! Heb je nog geen idee hoe je te werk kunt gaan? Hopelijk kan mijn blog je hierbij helpen, maar je kunt natuurlijk ook altijd contact met me opnemen!

Tips + feitjes + voordelen

  • Ongezonde producten zoals cola, (roomboter)cake, chips enzovoorts zijn o zo lekker. Wij mensen houden namelijk van vette en zoete producten. Maar er kleven wel veel nadelen aan lege producten. Het lichaam weet er namelijk niet veel raad mee en steekt zijn energie in de verkeerde dingen. Daarom zul je merken als je deze producten uit je eetpatroon schrapt, je veel meer energie zult hebben.
  • Er wordt nog steeds veel onderzoek verricht naar de effecten van bepaalde voedingsstoffen op het lichaam. Op internet/boeken zijn veel tegenstrijdige berichten over sommige voedingsmiddelen en soms is het moeilijk om de bomen door het bos te zien. Elk lichaam is uniek en reageert daarom ook uniek op bepaalde voedingsmiddelen. Wat voor de één niet goed werkt, kan net zo goed voor de ander wél werken. Het allerbelangrijkste is dat je zelf uitzoekt welke producten goed voor jou werken. Als je bijvoorbeeld veel buikpijn krijgt van peulvruchten, is het misschien beter om andere voedingsmiddelen te consumeren die wel die voedingsstoffen bevatten.
  • Balans. Ik denk dat dit het belangrijkste woord is in een eetpatroon. Laat verse en natuurlijke producten de basis vormen voor jouw eetpatroon. Het is dan heus niet erg als je daarnaast eens zondigt.
Deel