Citroen water; 10 voordelen voor je gezondheid

citroen waterHet drinken van (lauw)warm citroen water wordt steeds bekender. En gelukkig maar, want dit heeft vele voordelen voor je gezondheid. Is dit nog geen bekend ochtendritueel voor jou? Hopelijk wordt dit het wel na het lezen van mijn blog. Je kunt namelijk 10 voordelen lezen waarom citroen water zo goed voor je lichaam is. Verder kun je lezen hoe en wanneer je dit het beste kunt drinken.

10 gezondheidsvoordelen van het drinken van citroen water

Citroenen/limoenen hebben vele voordelen. Drink het sap in combinatie met lauwwarm (gefilterd) water en geniet van deze voordelen:

 1. Het zuivert het lichaam

  Warm water met citroen stimuleert de lever bij het zuiveringsproces in het lichaam. De levert produceert namelijk meer enzymen uit limoenen en citroenen dan ander voedsel. Het helpt dus bij het spoelen van gifstoffen.

 2. Het helpt de spijsvertering

  Enzymen zijn niet alleen goed voor het kwijtraken van gifstoffen, ze helpen ook bij een goede spijsvertering. Het sap van deze zure vruchten helpt om de darmen schoon te maken. Je krijgt minder last van opstoppingen, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.

 3. Het geeft je immuunsysteem een boost

  Vitamine C, wat rijk aanwezig is bij citroenen heeft allerlei voordelen. Vitamine C is belangrijk bij de weerstand. Het draagt bij aan gezonde botten, bloedvaten, huid en tanden. Verder is vitamine C een antioxidant die bescherming biedt tegen vrije radicalen. Antioxidanten verminderen de snelheid van het verouderingsproces. Lees meer over antioxidanten en vrije radicalen.

 4. Het houdt de bloeddruk normaal

  Citroenen bevatten veel kalium. Kalium is een belangrijk mineraal dat nodig is voor zenuwprikkelbegeleiding.Verder zorgt kalium voor een normale bloeddruk. Een normale bloeddruk is belangrijk om allerlei ziektes te voorkomen.

 5. Mineralen zoals calcium en magnesium bieden allerlei voordelen

  Calcium en magnesium zijn ook mineralen die te vinden zijn in citroenen. Calcium is onder andere belangrijk bij sterke botten en tanden. Magnesium is belangrijk voor een gezond hart, bij de opbouw en functioneren van spieren en het geeft ons skelet stevigheid.

 6. Citroensap werkt alkaliserend

  Citroen heeft een alkaliserend effect in het lichaam. Zuren zijn in het lichaam aanwezig, maar wanneer er te veel zuren in het lichaam aanwezig zijn kan dit het evenwicht verstoren. Want wist je dat ziekteverwekkers zoals virussen, schimmels en bacteriën alleen in een verzuurde omgeving ziektes en ontstekingen kunnen veroorzaken? Je kunt dit dus (deels) voorkomen door ‘s ochtends een glas citroen water te drinken!

 7. Voorkomt reumatische pijn of jicht

  Te veel urinezuur kan ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Citroensap verdunt juist urinezuur waardoor het de kans op reumatische pijn of jicht verkleint.

 8. De bloedsuikerspiegel blijft in balans

  Citroenen bevatten het stofje pectine. Dit zijn voedingsvezels die een verzadigend gevoel geven. Dit zorgt ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel in balans!

 9. Het zorgt voor een stralende huid

  Citroenwater is goed voor de huid. Dit komt omdat een dagelijkse inname van citroenwater de vorming van rimpels helpt te voorkomen. Zo houd je een jonge stralende huid. Bovendien kan citroenwater littekens op de huid laten vervagen. Dat komt omdat citroenwater blekende eigenschappen bevat.

 10. Het verfrist je adem

  Citroensap heeft positieve effecten op kiespijn en tandvleesontsteking. Bovendien voorkomt het slecht ruikende adem. Zo begin je de dag ook nog eens met een frisse geur!

Wanneer kun je citroen water het beste drinken?

Nu je de voordelen weet van het drinken van citroensap, is het belangrijk om te weten hoe je dit sapje maakt en wanneer je het opdrinkt. Snijd een citroen door midden en gebruik het sap van een halve citroen. Knijp het sap zo goed mogelijk uit en doe het bij het (lauw) warme water. Drink dit op een lege maag zodra je uit bed komt. Ga daarna niet meteen eten. Het beste resultaat krijg je door pas na een (half)uur te eten. Je kunt dan mooi in de tussentijd alle andere ochtendrituelen uitvoeren.

Begint jouw dag al met het drinken van citroen water? Laat je berichtje achter in een comment!

Tips & voordelen

 • Het meeste sap krijg je uit citroenen/limoenen door te zorgen dat deze vruchten op kamertemperatuur zijn. Rol een citroen eerst een paar keer met je vlakke hand. Gebruik dan een citruspers om zoveel mogelijk sap er uit krijgen!
 • Waarom (lauw)warm water? Het kost je lichaam meer energie om koud water op lichaamstemperatuur te krijgen. Bovendien laat koud water de bloedvaten rond de maag krimpen wat het hydratatieproces vertraagd.
 • ‘s Nachts verliest het lichaam ongeveer 200 ml aan vocht, dit kun je mooi aanvullen met een glas warm citroen water.
 • Het zuur in citroenen en limoenen kan het tandglazuur aantasten. Dit kun je deels voorkomen. De oplossing: drink het citroen water met een rietje!
Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 • 68
 •  
 •  
 •  
 •