Zuurkoolschotel met knolselderij

Om heel te eerlijk zijn ben ik niet zo’n grote fan van zuurkool, maar pas geleden heeft mijn zusje me verrast met haar lekkere zuurkoolstamppot. Mijn moeder heeft me dit weekend een grote knolselderij meegegeven waar ik eens iets anders mee wilde doen dan er een soep van maken. Dat was dus de inspiratie voor deze heerlijke zuurkoolschotel met knolselderij. En toegegeven, ik begin zuurkool steeds lekkerder te vinden. Dit gerecht is lekker simpel, gezond heel voedzaam. Het recept + tips + feitjes + gezondheidsvoordelen kun je hieronder lezen!

Recept zuurkoolschotel

Ingrediënten

  • 1 kilo knolselderij
  •  500 gram zuurkool
  • 1 appel
  • 100 milliliter amandelmelk
  • 1 eetlepel biologische groentebouillon
  • 5 eetlepels water
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels kruidnagel
  • 1 eetlepel jeneverbessen
  • 100 gram geraspte oude Goudse kaas (= lactosevrij)
  • Keltisch zout + peper

Benodigdheden

Pan + stamper + ovenschotel + oven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Zet een pan met water op het vuur. Schil en snijd de knolselderij in stukken. Voeg bouillon toe. Kook gaar in 15 minuten.
  3. Stoof de zuurkool + appelazijn + kruidnagel + jeneverbessen + laurier in een pannetje met 5 eetlepels water.
  4. Was en snijd ondertussen de appel in kleine stukjes. Voeg toe aan de zuurkool.
  5. Maak de puree als volgt: Giet het water van de knolselderij af. Voeg amandelmelk + Keltisch zout + peper toe. Stamp het tot een puree.
  6. Verwijder de kruidnagel + laurierblaadjes. Doe de zuurkool in de ovenschaal. Doe de knolselderijpuree over de zuurkool. Strooi wat oude kaas erover en zet 25 minuten in de oven.

Eetsmakelijk!

ingrediënten-zuurkoolovenschotelzuurkoolkruidnagelclose-up-zuurkoolschotelzuurkoolschotel-met-knolselderij

Tips + feitjes + voordelen

  • Deze zuurkoolschotel is voor vier personen.
  • Je zou eventueel de Goudse oude kaas kunnen vervangen voor geitenkaas. Voor een veganistisch recept zou je het ook weg kunnen laten.
  • Mijn zuurkoolschotel met knolselderij is vegatarisch, maar je kunt het recept natuurlijk aanpassen en bijvoorbeeld vlees zoals gehakt toevoegen. Daarnaast is de amandelmelk vervangbaar door gewone melk.
  • Wist je dat zuurkool gemaakt wordt van witte kool die door met verschillende melkzuurbacteriën wordt geconserveerd? Zuurkool bevat weinig calorieën, maar is wel erg voedzaam! Het bevat namelijk vezels, vitamine B en vitamine C. Vitamine B is onder andere van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en het immuunsysteem. Daarnaast bevat zuurkool ook allerlei mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium.
  • Net als zuurkool bevat knolselderij weinig calorieën, maar is daarentegen ook erg voedzaam. Het bevat 5 gram vezels per 100 gram en is daarnaast rijk aan vitamine B + C. Daarnaast bevat het de mineralen ijzer en zink. IJzer ondersteunt het immuunsysteem en zorgt er voor dat de energievoorziening goed werkt. Zink is nodig voor groei en vernieuwing van weefsel in het lichaam. Maar het zorgt ook voor een goed geheugen, gezonde botten, haar en huid!

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde zuurkoolschotel Calorieën Eiwit Koolhydraten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 144 9.4 11.6 6.2 3.3 6.4 0.79

 

Deel & inspireer!
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •