Zoete aardappelsoep: heerlijk voedzaam
MMM! Afgelopen dagen hebben we mogen genieten van het mooie weer. Nu het weer wat kouder wordt, vind ik het altijd lekker om een soep te eten. Als voorafje, maar ook gewoon als maaltijd. Bijvoorbeeld met linzenbrood. Het mooie van deze zoete aardappelsoep is dat het binnen een mum van tijd op tafel staat. Bekijk hieronder mijn recept.
Recept zoete aardappelsoep
Ingrediëntenlijst
- 1 grote zoete aardappel (400 gram)
- 2 rode uien
- 3 grote wortels
- 2 paprika’s (rood en-/of geel)
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 liter water
- 1 eetlepel groentebouillon zonder gist (Ekoplaza)
- Keltisch zout + verse peper
- verse basilicum blaadjes
Benodigdheden
(soep)Pan + staafmixer
Bereidingswijze
- Verhit de olijfolie in de (soep)pan.
- Schil en snijd de zoete aardappel + ui + wortel + paprika in (*kleine) blokjes. *Hoe kleiner de blokjes, des te eerder de groenten gaar zijn.
- Fruit de groente kort (2-3 minuten) en voeg daarna het water + groentebouillon toe.
- Laat de soep op laag vuur zo’n 20 minuten gaar koken.
- Haal de soep van het vuur. Mix de zoete aardappelsoep met een staafmixer. Maak op smaak met zout + peper.
- Voeg nog wat basilicum + olijfolie toe.
Enjoy!
Tips + feitjes + voordelen
- Dit recept is voor 4 koppen soep.
- Deze zoete aardappelsoep is nog lekkerder als “complete maaltijd” als je het met brood eet. Maar dan natuurlijk wel het liefst zelfgemaakt en gezond brood. Mijn linzenbrood is ontzettend lekker en voedzaam. Ben je benieuwd geworden naar het recept? Bekijk dan hier mijn linzenbroodjes.
- Wist je dat zoete aardappels zorgen voor een mooie en frisse huid? Dat komt omdat een zoete aardappel vitamine A bevat. Deze vitamine is hier verantwoordelijk voor en zorgt ook voor gezond tandvlees en een goed gezichtsvermogen. Verder is zoete aardappel rijk aan vitamine B + C. Tot slot zijn zoete aardappels rijk aan vezels. Vezels zorgen ervoor dat je snel vol zit én zijn belangrijk bij een goede darmflora!
- Wortels zijn onwijs gezond. Net als zoete aardappelen bevatten ze vitamine A. Verder bevatten wortels vitamine B6, C en E. Vitamine E beschermt onze longen en andere weefsels tegen beschadiging van vrije radicalen. Deze vitamine gaat dus het verouderingsproces tegen. Ook zijn wortels rijk aan mineralen zoals calcium, kalium en magnesium.
Voedingswaarde + allergieën
Voedingswaarde zoete aardappelsoep | Calorieen | Koolhydraten | Eiwitten | Vetten | Verzadigd vet | Vezels | Natrium |
In gram | 175 | 29.5 | 3.2 | 3.3 | 0.6 | 6.8 | 1.07 |
Lekker recept! Mijn eigen twist was ipv basilicum (die had ik niet meer) een stukje santen, gember en beetje citroen. Met wat sambal wordt ie lekker thais, gaat prima met dit recept
Erg lekker!
De groentebouillon heb ik vervangen door kippenbouillon en de blaadjes basilicum achterwege gelaten.
De helft van de uien en de paprika gebakken en na het pureren pas toegevoegd. Met een plakje chorizoworst in stukjes als extra.
Kortom; mijn eigen draai er aan gegeven.
Echt heel lekker!! Zeker met kinderen ideaal met al die verstopte groente er in 😉