Zelfgemaakte falafel: Een vegan + glutenvrij recept
Nou, daar is dan ein-de-lijk mijn zelfgemaakte falafel recept! Eén van mijn favoriete recepten. Ik ben namelijk dol op de Arabische keuken. De ingrediënten, kruiden en smaakcombinaties… En het leuke van de Arabische keuken is dat de gerechten lekker, gezond en voedzaam zijn. Krijg je ook al trek in falafel? Check dan mijn recept hieronder en duik de keuken in!
Recept: Zelfgemaakte falafel
Ingrediëntenlijst
- Kikkererwten (gekookt), 400 gram
- Ui, 1
- Knoflook, 1 teentje
- Havermout (glutenvrij), 5 eetlepels
- Citroen(sap), ½
- Spaanse peper, ½
- Komijn, 1 eetlepel
- Kurkuma, 1 theelepel
- Koriander (vers), 6 takjes
- Bakpoeder, 1 theelepel
- Keltisch zout + peper, naar smaak
- Olie, om de falafel in te bakken
Benodigdheden
Keukenmachine + zeef + keukenpapier + koekenpan
Bereidingswijze
- Laat de kikkererwten goed uitlekken in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier.
- Doe alle ingrediënten: kikkererwten + ui + knoflook + havermout + citroensap + peper + kurkuma + komijnzaad + bakpoeder + Keltisch zout + peper in de keukenmachine.
- Mix het geheel tot een gladde massa. Het deeg mag niet te veel plakken. Voeg eventueel havermout toe.
- Verdeel het deeg in twaalf ballen. Maak hiervan met natte handen ronde balletjes in je handpalm (zo blijft het mengsel niet plakken) en druk ze iets fijn zodat ze platter worden.
- Verhit olijfolie in een koekenpan. Bak de falafel voorzichtig goudbruin in 5 minuten.
Enjoy!
Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen
- Dit recept is voor 12 stuks zelfgemaakte falafel. Je kunt er ook kleine balletjes van maken, dan heb je er ongeveer 24.
- Falafel is lekker bij een salade, in een pita of bij een Marokkaanse stoofpot.
- Ik heb ook een heerlijke (vegan) dip gemaakt bij deze falafel. De ingrediënten: cashewnoten + komkommer + tahin + citroensap + knoflook. Ben je benieuwd? Bekijk hier mijn versie van een vegan tzatziki.
- Kikkererwten zijn erg voedzaam! Ze bevatten namelijk vitamine B + C. Vitamine B zorgt bijvoorbeeld voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, maar zorgt ook voor gezonde haren en huid! Verder zijn kikkererwten rijk aan mineralen zoals mangaan, magnesium, fosfor en kalium. Tot slot bevatten kikkererwten veel vezels. Vezels kunnen bijdragen aan een goede darmflora en zorgen ervoor dat je eerder vol zit. Lees meer over vezels.
- Kurkuma geeft deze falafel een gele kleur. Maar kurkuma is vooral heel erg gezond! Zo zou dit specerij goed zijn tegen ontstekingen en kanker.
- Uien zijn niet alleen een geweldige smaakmaker, ze zijn ook nog eens gezond! Vitamine B + C en mineralen zoals kalium + ijzer + fosfor… Uien bevatten deze voedingsstoffen allemaal! En dat is mooi, want zo kom je nog makkelijker aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.
Zelfgemaakte falafel per stuk | Calorieën | Koolhydraten | Eiwitten | Vetten | Verzadigd vet | Vezels | Zout |
26.5 | 3.2 | 1.5 | 0.6 | .01 | 1.1 | 0.05 |
Lekker he falafel. Hmm
Alleen.. Ti’s niet Marokkaans.. Komt uit Israël:)
Danku, wordt veranderd!
Super recept! Maak het nu wekelijks, snel en echt super super lekker! Dankjewel 🙂
Na het weken van de kikkererwten behoeven ze niet te worden gekookt?
Dag Marloes,
jouw falafels staan dit weekend bij me op het menu.
Moeten de kikkererwten uit glas ook nog gekookt worden?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Katrien
Hoi,
Nee hoor dat is niet nodig, dat zijn de kikkererwten uit glas namelijk al. Ik ben erg benieuwd of ze gelukt zijn.
Groetjes!