Spinaziepasta van 2 ingrediënten

Als ik nieuwe recepten uit probeer en namaak (niet dat ik dat kan, want ik ben nogal eigenwijs), dan zijn het toch wel die van Jamie Oliver. Hij kookt met verse ingrediënten zoals kruiden, groenten – inderaad, ook olijfolie – smaakmakers, noem het maar op. Deze producten zijn voedzaam én erg smaakvol waardoor zijn recepten altijd een succes zijn. Een aantal jaar geleden maakte ik ook zijn spinach pici pasta. Het verbaasde mij dat je met 2 ingrediënten zo’n lekkere pasta kunt maken. Het enige wat je nodig hebt is een keukenmachine en wat geduld (dit recept is niet voor een drukke doordeweekse dag), maar dan heb je wel een heel lekker recept op tafel staan. Ik gaf er mijn eigen twist aan (ik zei het hé? – Een tikje eigenwijs). Hier vind je mijn versie van spinach pici pasta, ofwel spinaziepasta met paddenstoelen & peterselie.

Recept | Spinaziepasta met bospaddenstoelen

Aantal: 2 personen

Ingrediëntenlijst

Voor de pasta

  • Volkoren meel | 200 gram
  • Spinazie, gewassen | 150 gram
  • Zout | snufje

Voor de groenten

  • Champignons | ½ bakje (125 gram)
  • Shii-take | 125 gram
  • Portobello | 2 stuks
  • Peterselie, krul | paar takjes
  • Ui of sjalot | 1 grote
  • Knoflook | 2 teentjes
  • Olijfolie | 1 eetlepel
  • Peper + zout | naar smaak

Lekker met

  • Parmiggiano/Grano Padono
  • Pijnboompitten

Benodigdheden

Keukenmachine + pan (2) + spatel

Bereidingswijze

  1. Voeg het volkorenmeel + spinazie + zout toe in de keukenmachine. Mix tot een bal (2 minuten ongeveer) waarbij het deeg wel “sticky” is, maar niet blijft plakken. Voeg dan eventueel extra meel toe. Verpak het deeg in plastic folie en leg ondertussen in de koelkast.
  2. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje, verwijder het steeltje en snijd ze in gewenste vorm. Was + snijd de peterselie fijn. Schil + snipper de ui/sjalot fijn. Schil + plet de knoflook.
  3. Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook.
  4. Maak ondertussen de pasta als volgt: pak een stukje deeg en rol het in de vorm van een sperzieboon. Maak ze allemaal ongeveer even dik (vanwege de kookduur).
  5.  Kook de pasta in 8 minuten beetgaar. Verwarm ondertussen de olijfolie in een hete koekenpan en bak de champignons + ui + peterselie tot ze gaar zijn. Roer regelmatig om. Maak op smaak met peper + zout.
  6. Laat de spinaziepasta uitlekken en voeg toe aan de champignons.
  7. Lekker met bijvoorbeeld geraspte Parmigiano of Grano Padano.

Bon appetit!

Spinaziepasta

Spinaziepasta

Spinaziepasta

Spinaziepasta

Voedingswaarden

Calorieën Vetten Waarvan verzadigd Koolhydraten Eiwitten Vezels Zout
460 8,1 1,1 70 18 18 1,5

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Dit recept is niet 1-2-3 klaar, omdat er nogal wat gerold moet worden. Extra hulp nodig? Schakel je kinderen in!
  • De spinaziepasta is een bom aan voedingsstoffen waar je lichaam wel raadt mee weet. Zo gebruikt het lichaam eiwitten om cellen te maken en herstellen, worden koolhydraten ingezet om energie te produceren en vezels om de darmbacteriën te voeden. Daar krijg je een betere weerstand van. Daar zorgen vitamine A, E & C trouwens ook voor. Dankzij deze stoffen worden de afweerprocessen goed geregeld. Zo houd je een griep dus mooi op afstand!
  • De pasta bevat lekker veel ijzer (de non-heem variant). Non-heemijzer is de plantaardige versie van ijzer en wordt beter opgenomen dankzij vitamine C. Wat dit recept dus al bevat (win-win). IJzer wordt gebruikt om rode bloedcellen van te maken. Zij vervoeren zuurstof via het bloed waardoor je dus meer energie hebt.
  • Tot slot nog even het mineraal zink dat ruim vertegenwoordigt is in dit recept. Zink vervult nogal belangrijke functies in het lichaam. Het mineraal wordt ingezet bij de opbouw van eiwitten (zie punt 2), vruchtbaarheid, het afweersysteem, gezonde botten, een goed geheugen, mooi glanzend haar en een mooie huid. Dus je eet niet alleen lekker, je lichaam gaat er ook goed of zelfs beter van werken!
  • Advies is om minstens 30 gram vezels binnen te krijgen. Deze plantaardige stoffen gebruikt het lichaam om de stoelgang te verbeteren, voor het darmmicroboom en ze zorgen voor langdurige energie. En met deze maaltijd krijg je al meer dan helft vezels binnen, jipla!

 

 

Deel & inspireer!
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •