Salade met pastinaak, walnoten & rozemarijn

Al een tijd probeer ik vaker te kiezen voor groente & fruit die in het seizoen zijn (om zo mijn steentje bij te dragen aan het milieu). Eigenlijk is er ook niks beters dan met de seizoenen “mee eten”. Het zorgt voor variatie (in smaak én voedingsstoffen) en is daarnaast dus een stuk milieuvriendelijker. Een echte oer Hollandse wintergroente is bijvoorbeeld de pastinaak. Ik maakte er een makkelijke én hele lekkere salade mee. Bovendien maak ik altijd extra zodat ik de volgende dag een makkelijke lunch heb. Hier vind je het recept voor mijn salade met pastinaak.

Recept | Salade met pastinaak, walnoten & rozemarijn

Aantal | 2 personen

Ingrediënten

  • Pastinaak | 2 stuks
  • Walnoten | 40 gram
  • Witte bonen (glas) | 240 gram
  • Appel, met schil | 1 stuks
  • Rozemarijn | 2 takjes
  • Olijfolie | 2 eetlepels (20 gram)
  • Peper | naar smaak
  • Veldsla | 1 zak

Optioneel

  • Geitenkaas, zachte | 20 gram

Benodigdheden

Pan + stoommand + koekenpan + vergiet + saladeschaal

Bereidingswijze

  1. Breng een ruime hoeveelheid water in een pan aan de kook.
  2. Was + snijd de pastinaak (met schil) in dezelfde gewenste grootte. Doe de pastinaak in een stoommandje en stoom de groente in 8 minuten beetgaar. Laat afkoelen.
  3. Rooster ondertussen de walnoten in een koekenpan op laag vuur. Keer af en toe om. Laat afkoelen.
  4. Spoel met koud water de witte bonen af. Laat de bonen uitlekken.
  5. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in blokjes.
  6. Snijd de rozemarijn fijn. Doe samen met de olijfolie in een saladeschaal.
  7. Voeg de afgekoelde pastinaak toe aan de rozemarijn + olijfolie en hussel goed om zodat de rozemarijn goed verdeeld is. Maak op smaak met peper. Verkruimel de walnoten eroverheen. Voeg de witte bonen + appel + veldsla toe.

Eetsmakelijk!

Jouw-Fabriek-Salade-Pastinaak

Jouw-Fabriek-Salade-Pastinaak

Jouw-Fabriek-Salade-Pastinaak

Voedingswaarden

CalorieënVettenWaarvan verzadigdKoolhydratenEiwittenVezelsZout
54926,73,45016,820,50,55

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Tip: geitenkaas is ook erg lekker bij deze salade met pastinaak! Bovendien krijg je dan meer eiwitten & calcium binnen. 
  • Pastinaak is een oer Hollandse groente en bevat veel kalium en vitamine B1. Vitamine B1 zorgt ervoor dat ons voedsel verbrand kan worden waardoor we energie krijgen. Ook heeft het hart deze stof nodig om te kunnen functioneren en wordt dit mineraal ingezet bij ons zenuwstelsel.
  • Denk je, gadver – witte bonen? Op zich begrijp ik dat wel (vroeger was ik ook geen fan van bonen). Toch zijn ze lekker voedzaam en in deze salade krijgen ze een lekkere smaak dankzij de rozemarijn. Wat zijn de voordelen als je witte bonen eet? Ze zijn rijk aan eiwitten (worden gebruikt voor de opbouw van cellen en geven een verzadigd gevoeld), vezels (goed voor de stoelgang), mineralen (kalium & fosfor zorgen voor een goede bloeddruk & stevig skelet) en vitamine B11 (is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof vervoeren).
  • Eet je deze salade, dan krijg je bijna 70% (!) van je dagelijkse behoefte aan vezels binnen. En die vezels zorgen voor een goede stoelgang, dat je lekker lang vol zit en een gezond darmmicrobioom. Darmmicrobioom? Oui. De miljoenen bacteriën in je darmen die onder andere bijdragen aan een goede weerstand.
Deel & inspireer!
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •