Pompoenstamppot met boerenkool & pijnboompitten

Pompoenen zijn typische wintergroente waarmee je allerlei lekker recepten kunt maken. Zo maakte ik er een pompoenstamppot met boerenkool van. Super simpel, lekker én heel erg voedzaam. Deze stamppot is zo gezond vanwege de hoeveelheid aan voedingsstoffen (lees: vitamines en mineralen). Meer hierover lees je in het rechterkopje: feitjes + tips + gezondheidsvoordelen. Benieuwd hoe je deze stamppot zelf kunt maken? Dat lees je hieronder!

Recept | Pompoenstamppot met boerenkool

Ingrediënten

  • Water | 1,25 liter
  • Zongedroogde tomaten, zonder olie | 10 stuks
  • Boerenkool, gesneden | 500 gram
  • Flespompoen | 1 stuks
  • Zoete aardappel | 1 grote
  • Chilipoeder | 1 theelpel
  • Pijnboompitten | 2 eetlepels
  • Olijfolie, extra vierge | 1 eetlepel
  • Peper + zout | naar smaak

Optioneel

  • Geitenkaas, zachte | naar smaak
    of
  • Spekjes, mager | naar smaak

Benodigdheden

Pan + schaaltje + stamper

Bereidingswijze

  1. Breng 1,25 liter water in een grote pan aan de kook.
  2. Wel de zongedroogde tomaten in een apart schaaltje met warm water.
  3. Verwijder de schil + zaadjes van de flespompoen. Snijd het vruchtvlees in grove stukken in dezelfde grootte. Was + snijd de zoete aardappel (met schil) in dezelfde grootte als de pompoen.
  4. Voeg de boerenkool aan het kokende water toe en kook in 25 minuten gaar. Voeg na 10 minuten de pompoen + zoete aardappel toe en kook de groente nog 15 minuten mee. Kook de chilipoeder mee voor extra pit.
  5. Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin op laag vuur in een droge koekenpan. Schud af en toe om en laat vervolgens afkoelen. Snijd de gewelde zongedroogde tomaten in stukjes.
  6. Giet de groenten af en houd eventueel wat kookvocht over door het vocht op te vangen in een schaaltje.
  7. Stamp de pompoenstammpot smeuïg. Voeg de olijfolie + zongedroogde tomaten toe. Maak op smaak met peper & zout.
  8. Verdeel de stamppot over vier borden en strooi er pijnboompitten overheen.

Eetsmakelijk!

Pompoenstamppot-met-boerenkool

Pompoenstamppot-met-boerenkool

Pompoenstamppot-met-boerenkool

 

Voedingswaarden

Calorieën Vetten Waarvan verzadigd Koolhydraten Eiwitten Vezels Zout
288 10,1 1,6 33,9 10,5 9,3 0,7

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Deze pompoenstamppot met boerenkool bevat veel minder koolhydraten dan de originele versie. Dat komt omdat pompoen voor 94% uit water (en maar 3% uit koolhydraten) bestaat. Met maar 288 calorieën is dit dus een “magere”, minder koolhydraatrijke pompoenstamppot mét heel veel vitamines & mineralen”.
  • Ons lichaam moet voortdurend indringers (lees: slechte bacteriën, schimmels en virussen) buiten zien te werken. Dankzij vitamines zoals A, C, D én E worden deze onvriendelijke stoffen op afstand gehouden en behouden we een goede weerstand. Deze stamppot bevat 2,5x de hoeveelheid ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine A, 3x de ADH vitamine C en bijna 1x de ADH vitamine E. Zo krijg je dus een extra weerstand boost en heb je minder kans om verkouden of ziek te worden!  
  • Niet alleen krijg je een betere weerstand van deze stamppot. Ook krijg je heel wat vitamine B (1, 2, 3,6 en 11) binnen. Deze B-vitamines zorgen voor energie, een goede spijsvertering, dat zenuwen goed werken en ze dragen ook bij aan een mooie, gezonde huid. Geniaal toch, dat je én lekker kunt eten én heel goed voor je lichaam zorgt?!
  • Heb je stamppot over? Bak ‘m de volgende dag op in een koekenpan met een klein beetje olie. Stiekem is de stamppot dan nóg lekkerder!
Deel & inspireer!
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •