Pastinaaksoep met knolraap & pompoenpitten

Eerlijk toegegeven, ik stond er nooit echt bij stil dat groenten buiten het seizoen veel minder goed zijn voor het milieu dan seizoensgroenten. Dus de laatste tijd probeer ik hier bewuster mee om te gaan door vaker te kiezen voor seizoensgroenten. Toen ik in de groentewinkel liep zag ik pastinaak en knolraap voor een prikkie liggen (extra voordeel van koken met het seizoensgroenten). Dus daar heb ik een simpele soep van gemaakt. Het leuke van zo’n soep is dat het je weerstand een boost geeft vanwege de grote hoeveelheid vitamine. Iets wat wel goed van pas komt als je griepvrij de winter wilt door komen (ik!). Zelf eens proberen? Zo maak je deze pastinaaksoep!

Recept | Pastinaaksoep met knolraap & pompoenpitten

Aantal: 6 koppen

Ingrediëntenlijst

  • Ui | 1 stuks
  • Knoflook | 2 stuks
  • Olie | 1 eetlepel
  • Pastinaak, ongeschild | 2 stuks (groot)
  • Koolraap, ongeschild | 1 stuk (groot)
  • Tijm, vers | 5 takjes
  • Chilipoeder | 1 theelepel
  • Water | 2 liter
  • Pompoenpitten | 2 eetlepels
  • Kookroom (plantaardig) | 125 milliliter
  • Peper + zout | naar smaak

Benodigdheden

Pan + staafmixer/blender

Bereidingswijze

  1. Schil + snijd de ui fijn. Schil + snijd de knoflook fijn.
  2. Verwarm olie in een grote pan. Fruit de ui + knoflook zachtjes gaar.
  3. Was + snijd* ondertussen de pastinaak + koolraap in kleine stukjes. *Ik heb de soep met schil gemaakt ivm de toegevoegde waarde van vezels. Vind je dit minder lekker of heb je geen goede staafmixer, snijd de schil dan van de groenten. Voegde groenten vervolgens toe aan de gefruite ui + knoflook.
  4. Ris de blaadjes van de tijm, doe er bij. Voeg de chilipoeder + het water toe.
  5. Kook de soep op laag vuur. Rooster ondertussen de pompoenpitten op laag vuur in een droge koekenpan.
  6. Prik na 15 á 20 minuten met een vork in de groente om te kijken of ze gaar zijn.
  7. Mix of blend de soep tot een smeuïge massa. Voeg de room + peper + zout toe en maak op smaak.

Bon appetit!

Pastinaaksoep

Pastinaaksoep

Pastinaaksoep

Pastinaaksoep

Voedingswaarden

CalorieënVettenWaarvan verzadigdKoolhydratenEiwittenVezelsZout
1909,85,316,55,66,70,12

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Is de soep nog iets te dik? Voeg dan meer water toe!
  • Geen fan van pompoenpitten? Geroosterde walnoten zijn ook erg lekker bij deze soep.
  • Eén kop pastinaaksoep levert je meteen je dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is het meest bekend vanwege onze weerstand. Ook vitamine B6 (20%) en vitamine A (5%) zorgen hiervoor. Je geeft je weerstand dus een boost met deze soep!
  • Vroeger werd er in Nederland veel koolraap door mens & dier gegeten. Deze kruising van kool en knolraap hoort tegenwoordig onder het kopje “vergeten groente”. Helaas, want het is een koolhydraatarme groente die veel vitamine B3 & B11 bevat. Deze vitamines zorgen voor een mooie en gezond huid en het hebben van lekker veel energie.
  • De pompoenpitten in deze soep geven extra smaak. Laat ze wel afkoelen voordat je ze toevoegt aan de soep, dan worden ze lekker knapperig. De pitten zitten trouwens vol magnesium en zink. Deze mineralen zorgen voor vruchtbaarheid, een mooie huid en de opbouw van spieren
  • Wist je dat verse kruiden zoals tijm niet alleen smaak toevoegen aan gerechten, maar ook  super gezond zijn vanwege de grote hoeveelheid vitamines en mineralen? Tijm bevat onder andere veel ijzer en vitamine K. IJzer geeft ons energie en vitamine K zorgt voor sterke botten en het snelle herstel van wondjes.

 

 

 

Deel & inspireer!
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •