Zelfgemaakte muesli; glutenvrij, vegan en suikervrij
Deze zelfgemaakte muesli is zonder suiker, zout, olie en ander toegevoegde producten (in tegenstelling tot muesli uit de supermarkten). Daarom is deze muesli wel gezond en ontzettend voedzaam, maar bovendien ook heel erg lekker. Alle smaken bij elkaar zorgen namelijk voor een geweldige smaakexplosie. Ik heb deze muesli zo samengesteld, maar je kunt natuurlijk ook jouw favoriete producten gebruiken!
Recept
Ingrediëntenlijst
- 150 gram havermout
- 75 gram quinoa
- 75 gram amaranth
- 20 gram lijnzaad
- 50 gram chiazaad
- 50 gram gedroogde cranberries
- 75 gram ongepelde en ongezoute amandelen
- 75 gram pecannoten
- 25 gram sesamzaad
Benodigdheden
Koekenpan + oven + bakpapier + eventueel een keukenmachine
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Weeg de havermout, quinoa en amaranth en doe dit in koekenpan op laag vuur.
- Weeg de amandelen, pecannoten, sesamzaadjes, chiazaadjes en lijnzaad en leg ze in een bak met daarin bakpapier. Doe ze in de oven, ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Hak de noten eventueel in een keukenmachine.
- Voeg de cranberries toe en meng alles samen.
- Schep de muesli in een leuke pot. Nu heb je heerlijke, zelfgemaakte muesli!
Tips & voordelen
- Voeg zelf agavesiroop, kokosbloesemsuiker of dadels toe om het zoeter te maken.
- Je kunt er ook voor kiezen om de noten + zaden niet te roosteren. Zo blijven vitamines + mineralen beter bewaard!
- Amaranth zit vol met vitamine B en E. Ook bevat het mineralen zoals fosfor, kalium, magnesium en zink.
- Pecannoten zijn echt ontzettend voedzaam. Naast alle vitamines en mineralen die ze bevatten, hebben ze ook nog vele andere gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze goed voor het brein, hebben ze een sterk antioxidante werking en verlagen ze het cholesterol!
- Wil je meer over lijnzaad weten en de gezondheidsvoordelen van deze zaadjes? In mijn blog over lijnzaad kun je alles lezen!
Hoi Meake!
Als je twee eetlepels per dag zou eten (dat komt neer op zo’n 30 gram) dan kun je er bijna twintig dagen van eten. Je kunt natuurlijk ook relatief meer havermout + quinoa + amaranth toevoegen, omdat dit de basis is voor een muesli. Dan zou je er nog veel langer mee kunnen doen!
Groetjes,
Marloes
mag ik vragen waar je alle ingrediënten koopt?
Hoi Melanie,
Je kunt deze ingrediënten bestellen via internet, maar ik koop ze meestal bij de Ekoplaza. Je kunt ook veel ingrediënten in de supermarkt vinden.
Bedankt voor je recept! Was op zoek naar een gluten/suikervrije muesli…
Één vraagje:
Hoe lang bak je de havermout, quinoa en amaranth in de koekenpan?
Hoi Patricia,
Bak de havermout + quinoa + amaranth tot het goudbruin is op laag vuur.
Voor andere lezers die zich ook afvragen waarom/hoekang de amaranth/quinoa in de koekenpan moet (ben ik dan de enige??) : deze moeten gepoft worden in een pan met dikke bodem. Maar kijk uit want het verbrand snel. Ik heb het uiteindelijk apart gedaan (eerst quinoa en daarna anaranth) en toen is het gelukt. Dit filmpje heeft me geholpenhttp://chickslovefood.com/clf-tube-foodvideo-amaranth-poffen/ en ben nu aan het genieten van een heerlijke zelfgemaakte muesli!! Bedankt voor het recept!