Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Mijn zus kookt graag recepten uit het Midden-Oosten en haar Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn de lekkerste! Daarom staat dit gerecht ook steeds vaker bij ons op tafel. Ik heb ook een poging gedaan en dat pakte zo goed uit dat ik het graag met je deel. Bovendien zijn deze balletjes ook nog eens voedzaam – waarom – dat lees je hieronder!

Recept | Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten

  • Gehakt, mager (rund) | 400 gram
  • Ui | 1 kleine
  • Ras el hanout | 2 eetlepels
  • Havermoutmeel | 2 eetlepels
  • Ketjap Asin | 1 eetlepel
  • Peper + zout | naar smaak
  • Olijfolie | 2 eetlepels
  • Tomaten, in blokjes (blik) | 2 stuks

Optioneel:

  • Koriander, vers | paar steeltjes

Lekker met:

Benodigdheden

Schaal + snijplank + mes + koekenpan

Bereidingswijze

  1. Schil + snipper de ui.
  2. Doe het gehakt + ui + ras el hanout + havermoutmeel + ketjap asin in een schaal. Meng het geheel goed. Maak eventueel op smaak met peper + zout. Draai tussen beide handpalmen kleine balletjes van het gehakt en leg ze op een bord.
  3. Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur goudbruin en keer af en toe om.
  4. Voeg de tomaten toe zodra de gehaktballetjes aan de buitenkant bruin zijn. Schenk er een beetje scheut water bij. Laat 30 minuten pruttelen op laag vuur.
  5. Snijd eventueel verse koriander fijn en strooi over de gehaktballetjes.

Eetsmakelijk!

 Marokkaanse-gehaktballetjes-in-tomatensaus

 Marokkaanse-gehaktballetjes-in-tomatensaus

 Marokkaanse-gehaktballetjes-in-tomatensaus

Voedingswaarden

Per gehaktballetje

Calorieën Vetten Waarvan verzadigd Eiwitten Koolhydraten Vezels Zout
38 2,2 0,8 1,8 2,6 0,3 0,2

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Met dit recept maak je in totaal 35 balletjes.
  • TIP: Deze Marokkaanse gehaktballetjes zijn ook erg lekker als snack. Bijvoorbeeld op een feestje!
  • In plaats van havermoutmeel kun je ook gewone (volkoren)meel gebruiken.
  • Geen fan van rundvlees? Maak ze dan met kipgehakt. Eet je liever vega? Dan kun je ze maken van linzen.
  • Ook lekker om er bij te eten is Libanees platbrood, naanbrood of tortilla’s. Dit kun je heel makkelijk zelf maken door evenveel bloem als yoghurt door elkaar te kneden. Bij de bloem voeg je een beetje bakpoeder + zout toe. Meng het geheel tot bal en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Maak er daarna gelijke balletjes van en rol ze uit. Bak ze in een koekenpan zonder olie op hoog vuur.
  • Gehakt is rijk aan eiwitten die gebruikt worden voor de opbouw & herstel in ons lichaam. Bovendien bevat rundvlees veel ijzer, zink, vitamine B (B2 + B6 + B12). IJzer en B-vitamines worden gebruikt bij de vorming van rode bloedcellen waardoor bloed zuurstof kan vervoeren. Deze maaltijd draagt dus bij volop energie! Zink wordt overigens gebruikt voor de weerstand, gezonde botten en stralend haar en een mooie huid. Dit mineraal kun je dus (extra) goed gebruiken in de wintermaanden.

 

 

 

Deel & inspireer!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •