Linzencurry met kokos en pompoen

Yummy! Deze linzencurry pakte zo goed uit, dat ik het recept graag met jou deel. Het is namelijk een simpel én voedzaam gerecht. Een kwestie van groenten snijden, af en toe roeren en eventjes geduld hebben. Kun je ondertussen een lekkere dip maken die het gerecht nog net iets lekkerder maakt. En de voordelen van de voedingsstoffen in deze maaltijden? Dat lees je rechtsonder. Wil je met het seizoen mee eten? Vervang de pompoen in het gerecht dan voor een groente naar keuze.

Recept | Linzencurry met kokos & pompoen

Aantal: 4 personen

Ingrediëntenlijst

  • Ui | 2 stuks
  • Knoflook | 2 teentjes
  • Gember, vers | stuk van 20 cm
  • Kokosolie | 1 eetlepel
  • Koriander, gemalen  | 1 theelepel
  • Kardemom | 1 theelepel
  • Rode linzen | 200 gram
  • Tomaat | 3 stuks
  • Flespompoen | Halve
  • Kokosmelk | 1 blikje
  • Water |  Gewenste hoeveelheid

Lekker met yoghurt-limoendip

  • Griekse yoghurt | 150 ml
  • Limoenrasp | ½
  • Limoensap | ½
  • Koriander, vers | paar takjes

Benodigdheden

Knoflookpers + grote pan

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil + snijd de ui fijn. Verwijder de schil + pers de knoflook. Verwijder de schil + pers de gember fijn.
  2. Snijd de tomaten in blokjes. Was + snijd (het bovenste gedeelte van) de pompoen met schil in kleine stukjes.
  3. Verwarm de kokosolie in een grote pan. Fruit de ui + knoflook + gember op laag vuur. Voeg de koriander + kardemom toe en bak mee.
  4. Voeg vervolgens de tomaat + pompoen + tomaat + rode linzen + kokosmelk + water toe. Laat de linzencurry vervolgens op laag vuur gaar pruttelen (> 20 minuten). Roer regelmatig. Voeg eventueel meer water toe. Maak eventueel op smaak met peper + zout.

Yoghurt-limoen dip

  1. Doe Griekse yoghurt in een schaaltje. Rasp de groene schil van de limoen over de yoghurt. Snijd de limoen vervolgens door de helft en knijp het sap uit.
  2. Snijd de koriander fijn en voeg toe.
  3. Meng de dip goed.

Eetsmakelijk!

Jouw-Fabriek-linzencurry-met-pompoen

Jouw-Fabriek-Linzencurry-Met-Pompoen

Jouw-Fabriek-Linzencurry-Met-Pompoen

 

 

Voedingswaarden

Linzencurry per persoon

CalorieënVettenWaarvan verzadigdKoolhydratenEiwittenVezelsZout
36918,415,432,312,912,30,17

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • De pita die je op de foto ziet is van Souq.
  • Rode linzen zijn onder andere opgebouwd uit complexe koolhydraten. Wat er is zo complex aan deze koolhydraten? De chemische structuur waar het lichaam meer tijd voor nodig heeft om af te breken in het maag-darmkaneel dan voor simpele koolhydraten (zoals suiker en witte producten). Het voordeel van complexe koolhydraten: langer energie, een stabiele bloedsuikerspiegel (voorkomt de dip na het eten) en een verzadigd gevoel. 
  • Ondanks dat dit een plantaardige maaltijd is, krijg je toch zo’n 6,7 milligram ijzer binnen (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is 15 mg). IJzer is een mineraal wat we nodig hebben voor energie. Het ijzer in deze maaltijd is de variant non-heemijzer, een plantaardige variant van ijzer in rood vlees. Dit mineraal heeft vitamine C nodig om goed te worden opgenomen en dat zit weer in limoensap. Ketjing!
  • Na een portie linzencurry heb je al meer dan 12 gram vezels binnen. Het advies is om minstens 30 gram per dag binnen te krijgen dus dan ben je al op één derde. De functie van vezels in het lichaam? Ze zorgen voor een goede stoelgang, een stabiele bloedsuikerspiegel en gezonde darmmicrobioom. Een gezond darmmicrobioom zorgt bijvoorbeeld voor een goede opname van voedingsstoffen en een goede weerstand. Je eet dan niet alleen lekker – het lichaam functioneert er ook beter door. Win-win!
Deel & inspireer!
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •