Knolselderijsoep met kweepeer & walnoten

Koken met seizoensproducten die van Hollandse bodem komen & met producten die wat minder bekend zijn – dat vind ik echt leuk. Alsof deze producten het éxtra verdienen om goede recepten van te maken. Zo ook kweepeer. Oorspronkelijk komt deze vrucht niet echt uit Nederland, maar wordt hier wel gekweekt in de buurt. Ik kende deze fruitsoort eigenlijk niet. Na wat opgedane inspiratie (thanks, google!), gooide ik ‘m samen met knolselderij in de soep. Dit makkelijke en lekkere recept pakte zo goed uit, dat het recept vorig jaar op het menu stond tijdens een kookworkshop in Dockside. En nu het ein-de-lijk weer het seizoen is van deze lekkere producten, deel ik het recept: knolselderijsoep met kweepeer & walnoten ook graag met jou!

Recept | Knolselderijsoep met kweepeer & walnoten

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • Knolselderij | ½ 
  • Sjalot | 2
  • Knoflook | 1 teentje
  • Kweepeer | 1
  • Olijfolie | Scheutje
  • Groentenbouillon, zelfgemaakt | 0,75 liter
  • Walnoten | 30 gram
  • Peterselie, platte | naar smaak
  • Peper + zout | naar smaak

Optioneel

  • Crème fraîche | 2 eetlepels

Benodigdheden

Oven + bakpapier + messen + snijplank + soeppan + staafmixer

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster ondertussen de walnoten op 180 graden (10 minuten). Laat ze vervolgens afkoelen. Hak ze daarna fijn.
  2. Snijd de schil van de knolselderij. Snijd de knolselderij in regelmatige blokjes (dit zorgt ervoor dat het dezelfde garing krijgt).
  3. Schil en snijd de sjalotjes fijn. 
  4. Schil de knoflook en kneus het fijn met de zijkant van het mes. Hak vervolgens fijn.
  5. Schil en snijd de kweepeer in regelmatige blokjes (liefst even groot als knolselderij).
  6. Doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit de sjalotjes + knolselderij + knoflook + kweepeer. 
  7. Voeg vervolgens de zelfgemaakte bouillon toe en laat de groenten gaar koken.
  8. Snijd de peterselie fijn.
  9. Mix de soep met een staafmixer. Voeg crème fraîche toe. Mix nogmaals tot een smeuïge massa. Maak op smaak met peper en zout.
  10.  Doe de soep in een kom. Voeg de gehakte walnoten + peterselie toe.

Eetsmakelijk!

knolselderijsoep-met-kweepeer

knolselderijsoep-met-kweepeer

knolselderijsoep-met-kweepeer

knolselderijsoep-met-kweepeer

Voedingswaarden

Calorieën Vetten Waarvan verzadigd Eiwit Kool-

hydraten

Waarvan suiker Vezels Zout
172 11,3 2,5 3,1 13,3 1,2 5,1 1,4

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Kweepeer is familie van de appel en peer en komt oorspronkelijk uit het gebied bij de Kaspische zee (Rusland, Kazachstan etc). De vrucht is niet lekker om rauw te eten, maar wordt vooral verwerkt in hartige of zoete gerechten. Voorbeelden voor hartig gebruik: door de soep of in combinatie met vlees. In zoete gerechten kan kweepeer als compote, in de taart, koekjes of jam worden verwerkt. De vrucht bevat vitamine A, C (goed voor de weerstand) en kalium (nodig bij de regulatie van de bloeddruk en spiergebruik).
  • Knolselderij is familie van bleekselderij, maar juist de knol wordt voornamelijk voor consumptie gebruikt. Maar, het loof kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld zelfgemaakte bouillon. De knol bestaat voor 87% uit water, is caloriearm (32 kcal per 100 gram), maar is wel rijk aan vezels. Vezels zijn goed voor de stoelgang, houden de bloedsuikerspiegel in balans en zorgen voor langdurige energie. In knolselderij zitten kleine hoeveelheden vitamine B, zoals B11. Deze vitamine zorgt in het lichaam voor een goed werkend zenuwstelsel en immuunsysteem.
  • Walnoten bestaan voornamelijk uit vet (63%), waarvan 90% onverzadigde vetzuren. Deze vetten worden in het lichaam gebruikt als bouwstof van lichaamscellen, energie, bescherming van organen en de opname van vitamine A, D, E en K. Daarnaast zijn ze enorm rijk aan vitamines (B1, B2, B6, B11) en mineralen zoals fosfor, magnesium en zink. Verschillende soorten vitamine B spelen een rol bij onder andere het vormen van rode bloedcellen en bij het omzettingsproces van energie. Fosfor is een mineraal dat stevigheid geeft aan het skelet, net als zink en magnesium. Daarnaast zorgt zink voor (een) mooie, stralende huid en haar. Magnesium gebruikt het lichaam tijdens de energiestofwisseling en de opbouw van spieren.
Deel & inspireer!
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •