Gierst salade met pompoen & granaatappel

Sinds ik gierst heb ontdekt, staat deze (glutenvrije) graankorrel vaak bij mij op het menu. Dat komt omdat gierst makkelijk te bereiden is en een neutrale smaak heeft (vergelijkbaar met couscous). Een ideale basis voor bijvoorbeeld deze gierst salade met pompoen & granaatappel. Het gerecht staat zo op tafel en is ook nog eens heel gezond én lekker. Overtuigd? Het makkelijke recept vind je hieronder!

Recept | Gierst salade met pompoen & granaatappel

Ingrediënten

  • Gierst (ongekookt) | 80 gram
  • Pompoen, fles (met schil) | 350 gram
  • Walnoten, ongezouten | 40 gram
  • Granaatappel | 1 stuks
  • Ajvar | 2 eetlepels
  • Olijfolie | 1 eetlepel
  • Peper + zout | naar smaak

Optioneel

  • Koriander, vers | naar smaak

Benodigdheden

Pan (2) + koekenpan + schaal

Bereidingswijze

  1. Kook de gierst zoals staat aangegeven op de verpakking. Spoel af en laat afkoelen.
  2. Was + snijd de pompoen (mét schil) in kleine blokjes. Kook ze in ongeveer 5-8 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.
  3. Verhit een koekenpan (zonder olie) op laag vuur en bak de walnoten goudbruin.
  4. Snijd de granaatappel door vieren en pluk de pitjes eruit (voorzichtig (!) anders zit je hele keuken onder).
  5. Meng in een schaal de gierst + ajvar. Voeg de pompoen + granaatappel toe. Verkruimel de walnoten erover heen.
  6. Schenk er wat olijfolie overheen en maak eventueel op smaak met peper + zout.
  7. Pluk of snijd de koriander fijn en strooi over de salade heen.

Bon appetit!

gierst-salade

gierst-salade

gierst-salade

Voedingswaarden

Calorieën Vetten Waarvan verzadigd Koolhydraten Eiwitten Vezels Zout
485 23,3 2,9 53,7 10,4 8 0,5

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Dit recept is voor 2 personen.
  • TIP: Maak extra en eet deze salade de volgende dag als lunch.
  • Ajvar is een smaakmaker uit het Midden-Oosten, gemaakt van gegrilde paprika & gerookte aubergine. 
  • Gierst is een glutenvrij graan dat veel in China & Afrika wordt gegeten. Zelf koop ik het bij de lokale groenteboer, maar winkels zoals de Ekoplaza & Jumbo verkopen het ook. De smaak is vrij neutraal waardoor het ideaal is om te verwerken in salades en andere gerechten. Het bevat vitamines B en het mineraal fosfor die betrokken zijn bij het energieproces waardoor we ons energiek voelen.
  • Deze maaltijd bevat lekker veel vezels (30% van de totale Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Vezels zijn zo goed voor ons (ook al kan het lichaam ze niet verteren), omdat ze worden opgegeten door de bacteriën in onze darmen. Daardoor houden ze het darmmicroboom gezond. Een goede stoelgang heb je ook te danken aan vezels. Ze zwellen namelijk op in je darmen waardoor ze de darmen als het ware leeg spoelen. En tot slot houden ze de bloedsuikerspiegel in balans waardoor je langdurige energie ervaart.
Deel & inspireer!
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •