Gezonde wafels

Ik ben nogal een pannenkoeken fan, maar ik moet toegeven – deze wafels zijn nog veel makkelijker te maken. Je hebt er namelijk geen omkijken naar tijdens het bakken. En het handige is dat je de wafels gewoon in de vriezer kunt bewaren. Zo kun je dus een lekkere voorraad maken en heb je altijd een feestje als ontbijt (of snack). Benieuwd geworden? Het recept lees je hieronder!

Recept | Gezonde wafels

Ingrediënten

  • Wortels/winterpeen | 2 stuks
  • Havermout(meel) of volkoren(spelt) meel | 150 gram
  • Bakpoeder | 1 theelepel
  • Zout | snufje
  • Ei | 2 stuks
  • Kwark, mager | 150 gram
  • Melk (of een plantaardige versie) | 50 milliliter
  • Kaneel | snufje naar smaak

Optioneel

  • Rozijnen | 2 eetlepels
  • Honing | 1 eetlepel

Lekker met

  • Kwark, mager | paar eetlepels
  • Appel, met schil | halve
  • Kaneel | naar smaak
  • Pecannoten (gebrand) | handje (25 gram)

Benodigdheden

Rasp + keukenmachine of koffiemolen + kom + garde + wafelijzer + opscheplepel

Bereidingswijze

  1. Verwijder de uiteinden van de wortels en was ze goed. Laat de schil er aan zitten voor de vezels (proef je niks van). Rasp ze fijn.
  2. Gebruik je havermout? Maal de havermout tot meel (30 seconden in keukenmachine of koffiemolentje).
  3. Doe geraspte wortels + havermoutmeel/speltmeel + bakpoeder + zout + ei + kwark + amandelmelk + kaneel in een kom. Roer met de garde het tot een egaal (dik) beslag.
  4. Doe het beslag met een opscheplepel in de wafelijzer. Laat de wafelijzer 3-4 minuten het werk doen.

Eetsmakelijk!

 

gezonde-wafels

 

gezonde-wafels

 

Voedingswaarden

Per wafel

Calorieën Vetten Waarvan verzadigd Koolhydraten Eiwitten Vezels Zout
102 2,6 0,7 13,1 5,6 1,8 0,1

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Met dit recept kun je 8 (kleine) gezonde wafels maken.
  • Maak een voorraad en bewaar de wafels in de vriezer. Zo kun je altijd terugvallen op een gezond ontbijt. 
  • Deze wafels zijn absoluut kids-proof! Hoe fijner je de wortels raspt – hoe minder je de structuur van de wortels ziet. En de kleur is niet overheersend waardoor je kind waarschijnlijk niet eens doorheeft dat het worteltjes binnenkrijgt. 
  • In deze wafels zit heel wat vitamine A dat zorgt voor een goede weerstand (wel zo handig met de herfstmaanden in aantocht) en je krijgt er ook een mooie huid van. 
  • Na het verteringsproces zorgt vitamine B1 ervoor dat de energie goed kan worden opgenomen in je cellen. En in deze wafels zitten ook lekker veel vezels. Dankzij vezels piekt de glucosespiegel minder snel waardoor je langdurige energie krijgt. Wil je weten hoe dit werkt? In mijn blog over de bloedsuikerspiegel lees je er meer over!
  • Omdat je geen olie of boter gebruikt om deze wafels te bakken, krijg je minder calorieën binnen dan bijvoorbeeld bij een pannenkoek. Handig voor de mensen die op hun gewicht letten. 
  • Je kunt eindeloos combineren met de toppings. Ik maakte een zoete versie, maar de hartige kant kun je ook op. Zo is avocado + gerookte zalm + tuinkers erg lekker. Of wat dacht je van gegrilde groenten met wat pijnboompitten en feta kaas?!  

 

Deel & inspireer!
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •