Gezonde muffins; vegan en glutenvrij!
Deze gezonde muffins zijn zonder geraffineerde suiker en ook nog eens glutenvrij. Ze zijn bovendien makkelijk zelf te maken! Je kunt ze heerlijk als dessert of snack eten. Trakteer je visite (of jezelf) met deze muffin die allerlei gezonde vetten, vitamines, mineralen en vezels bevat!
Recept
Ingrediëntenlijst
(voor 6 muffins)
- 125 gram gemalen havermout
- 5 gram wijnsteenpoeder
- 125 milliliter amandelmelk
- 30 gram kokosolie
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad
- 1,5 eetlepel kokend water
- 5 dadels, geweld en ontpit
- 1 eetlepel agavesiroop
- snufje keltisch zout
Benodigdheden
Keukenmachine + kom + weegschaal + muffinvormpjes + oven
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 °C.
- Maal de havermout een minuut in de keukenmachine. Doe dit in een kom. Voeg de wijnsteenpoeder en een snufje keltisch zeezout toe.
- Doe in een apart schaaltje de lijnzaad met kokend water. Dit dient als bindmiddel.
- Verwarm de kokosolie zodat het vloeibaar is. Voeg de kokosolie + dadels + honing + amandelmelk toe en mix het geheel.
- Vet de muffinvormpjes in met wat kokosolie. En doe het beslag er in.
- Zet de muffins in het midden van de oven.
- Na 20-25 minuten zijn de muffins goed. Dit kun je controleren door een vork in een muffin te stoppen. Wanneer de vork droog blijft, zijn de muffins goed. Anders moet ze je nog even laten staan.
Tips & voordelen
- In plaats van ei gebruik ik lijnzaad met kokend water om de muffins te binden. Zorg wel dat de lijnzaad gebroken is, het lichaam neemt namelijk alleen de voedingsstoffen van gebroken lijnzaad op. Geen gebroken lijnzaad in huis? Je kunt het ook in de keukenmachine fijn malen.
- Op de foto staat honing, maar uiteindelijk heb ik agavesiroop gebruikt zodat deze muffins vegan zijn.
- De havermout in deze muffins is een vele betere keuze dan witte bloem. Havermout bevat allerlei vitamines, mineralen en vezels. Lees meer over havermout!
- Dadels zijn stukke voedzamer dan suiker en hebben ook nog eens meer smaak. Lees meer over dadels en wat ze betekenen voor je lichaam.
- Lijnzaad is ontzettend gezond. Zo bevat het de gezonde vetten omega 3 en 6, vitamines B1 en B2 en de mineralen calcium, kalium, magnesium én zink. Een goede vervanger van ei dus! Bovendien bevat lijnzaad veel vezels. Vezels hebben veel voordelen, maar één daarvan is dat het darmen schoon spoelt. Dit bevordert de darmflora! Lees hier meer over alle voordelen van vezels en in welke producten je ze kunt vinden.
Hey Marloes, bedankt voor je antwoord op m’n vorige vraag! Ik heb er nog eentje: Denk je dat ik de havermout kan vervangen door brinta of gaat dat niet zo’n goed resultaat geven? En als dat hier wel kan, geldt dat dan ook voor de andere recepten met havermout?
Thanks!
Hoi Marie,
Geen dank! Alle vragen zijn welkom. Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen of dat kan. Brinta zijn voorgekookte tarwe soorten dus dat zal wel invloed hebben op het recept (voornamelijk structuur en smaak). Daarom wordt het zo snel pap. Zijn er speciale redenen vanwege Brinta gebruik? Ik ben nieuwsgierig haha.
Groetjes!
Ahja zoiets dacht ik al, ik zal wel gewoon havermout in huis halen to be sure 🙂 Ehm nee geen speciale redenen, gewoon omdat ik het in huis heb dus leek me lekker gemakkelijk!
Dit ziet er lekker uit! Ga ik straks eens proberen.
Wel ga ik de dadels vervangen door een banaan die op moet.
Ook ligt hier een appeltje te blinken, dat ga ik er ook meteen indraaien.
Ik denk niet dat dat een probleem zal geven.
Leuke receptjes hoor!
Hoi Marie,
Leuk dat je zelf zo creatief bent om het recept aan te passen. Zijn ze gelukt?!