Gezonde kweeperentaart

De eerste keer dat ik een recept met kweeperen maakte, pakte verrassend goed uit. Het was een combinatie met knolselderij wat resulteerde in een knolselderijsoep met kweeperen & walnoten. Dus toen ik pas geleden een bord ‘te koop: kweeperen’ bij de plaatselijke fruitboer zag hangen – dacht ik – hé, dat recept ga ik nog eens maken. Na een gesprek met de verkoopster bleek dat deze vruchten nogal een delicaat pluk- én bewaarproces hebben. Met als gevolg dat ze snel bruin kunnen worden van binnen. Niet dat dat uitmaakt voor de smaak, maar ze kon niet meer verkopen zei ze. Dus kwam ik thuis met anderhalve kilo kweeperen. En wat maak je dan? Jawel, een gezonde kweeperentaart. Benieuwd naar het recept? Hieronder vind je ‘m!

Recept | Gezonde kweeperentaart

Aantal stukken: 12
Bereidingstijd: totaal 1,5 uur

Ingrediënten

Deeg

Vulling

  • Kweeperen | halve kilo
  • Citroensap + schil | halve
  • Kaneel | 1 eetlepel
  • Krenten, geweld | 25 gram

Optioneel

  • Walnoten | handje

Benodigdheden

Keukenmachine + schaal +  plasticfolie + rasp + oven + taartvorm

Bereidingswijze

  1. Maal de havermout fijn in de keukenmachine.
  2. Voeg het volkorentarwemeel + bakpoeder + zout + speculaaskruiden + dadels + ei + roomboter erbij. Meng het geheel totdat er een bal vormt. Wil je het deeg iets zoeter, voeg dan een scheutje honing of ahornsiroop toe. Leg de “deegbal” in een kom en doe er plasticfolie overheen. Zet 30 minuten in de koelkast.
  3. Was de kweeperen goed. Snijd ze met schil door de helft, verwijder de pitten met een lepel en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de kweeperen + citroensap + citroenschil + kaneel + krenten in een schaal en meng het geheel.
  6. Vet de taartvorm in met wat boter. Pak het deeg uit de koelkast en bekleed deze goed met 1 centimeter deeg (bewaar een kwart van het deeg voor de kruimels over de taart). Doe de kweeperen in de taartvorm en verkruimel het laatste deeg erover heen.
  7. Bak de taart in het midden van de oven binnen 45 minuten goudbruin. Laat vervolgens afkoelen.

En smikkelen maar!

gezonde-kweepeertaart

gezonde-kweepeertaart

gezonde-kweepeertaart

gezonde-kweepeertaart

Voedingswaarden

Calorieën Vetten Waarvan verzadigd Koolhydraten Eiwitten Vezels Zout
196 5,3 2,6 31 3,9 4,1 0,1

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Kweepeer is verwant aan zijn bekende broertjes: de appel & peer. Je kunt deze fruitsoorten ook gebruiken als je geen kweeperen in huis hebt. De smaak van kweeperen is wel wat zuurder (wat ik persoonlijk erg lekker vind). Houd je niet zo van de structuur van de schil? Dan kun je deze vrucht ook gewoon schillen. Het voordeel van de schil (met name vezels) is dat het de stoelgang bevorderd waardoor je lekker naar de wc kunt. Ook zorgen vezels voor een langdurige afgifte van energie en houden ze de bloedsuikerspiegel beter in balans.
  • Wil je een veganistische taart? Vervang de roomboter dan voor kokosolie. En vervang het ei voor (gemalen) chiazaad + 2 eetlepels water.
  • Walnoten passen erg goed bij de smaak van kweeperen! Je kunt ze toevoegen bij stap 5. Rooster ze eerst op laag vuur in een koekenpan (zonder olie) voor meer smaak.
  • Havermout is een goede vervanger van witte bloem. Het bevat meer vet, maar dit zijn voornamelijk onverzadigde vetzuren die gebruikt worden voor de opbouw van cellen, het leveren van vitamines en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Havermout bevat ook dubbel zoveel vezels, 6 keer meer magnesium, 4 keer meer ijzer, 6 keer meer zink, 4 keer meer vitamine E en 10 (!) keer meer vitamine B1 dan witte bloem. Een stukje van deze kweeperentaart eten is dus zelfs goed voor je lichaam en je hoeft je ook niet schuldig te voelen dat je loze calorieën binnenkrijgt.  
  • Het voordeel om dadels als smaakmaker te gebruiken, is dat dadels veel vezels bevatten en verschillende voedingsstoffen bevatten in tegenstelling tot suiker – dat vrijwel niks meer qua voedingsstoffen bevat. 

t

Deel & inspireer!
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •