Gezonde kruidnoten (raw)

Vorige week had ik voor mezelf een heerlijke snack gemaakt van amandelen + dadels + cacaopoeder + sinaasappel. En gisternacht toen ik bed lag (bij mij komen zulke ideeën pas altijd als ik net in bed lig) dacht ik hé, maar dan kun je toch ook gewoon speculaaskruiden toevoegen zodat je gezonde kruidnoten hebt? Scheelt veel ingrediënten, het is zo binnen 5 minuten gepiept en ze zijn nog voedzaam ook! Dus dit is het resultaat! Hieronder lees je mijn recept voor gezonde kruidnoten. 

Recept gezonde kruidnoten

Ingrediëntenlijst

Kruidnoten

 • 100 gram medjoul dadels (ongeveer 5)
 • 60 gram amandelen, ongezouten
 • 1 flinke theelepel speculaaskruiden
 • sinaasappel(rasp)
 • snufje Keltisch zout

Chocolade kruidnoten

Benodigdheden

Keukenmachine + rasp

Bereidingswijze

 1. Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze ongeveer 20 seconden totdat ze redelijk fijn zijn.
 2. Voeg dan de Medjoul dadels + speculaaskruiden + Keltisch zout toe in de keukenmachine. Rasp een klein beetje sinaasappel schil bij het mengsel.
 3. Mix het geheel totdat een bal ontstaat en alle ingrediënten goed zijn gemengd.De volgende stappen zijn voor chocolade pepernoten
 4. Pak de helft van het beslag en leg dit apart. Voeg bij de andere helft cacao poeder toe. Mix het geheel nog even kort zodat de cacao goed wordt gemengd.
 5. Maak ronde balletjes van het deeg en druk ze een klein beetje plat. Zorg voor schone handen zodat het deeg niet te veel blijft plakken. *De chocolade kruidnoten kun je nog even door cacaopoeder halen.
 6. Proef + eet van de kruidnoten en bewaar ze daarna in de koelkast.

Geniet van deze heerlijke gezonde kruidnoten!

gezonde-kruidnotengezonde-kruidnotenamandelengezonde-kruidnotenchocolade-kruidnotengemixt

Tips + feitjes + voordelen

 • Dit recept is voor 15-20 kruidnoten.
 • Deze gezonde kruidnoten zijn natuurlijk niet in de oven gegaan en zijn daardoor niet hard, maar rauw. Ze smaken dus wel ietsje anders dan normale pepernoten.
 • Heb je geen goede keukenmachine? Gebruik dan amandelmeel.
 • Vind je het leuk om met je kinderen te bakken? Dan zijn deze pepernoten ideaal! Ze zijn namelijk zo gemaakt en kinderen vinden het nog leuker als ze zelf een aandeel hebben bij het maken van gezonde recepten. 
 • In plaats van amandelen kun je ook cashewnoten gebruiken. 
 • Amandelen zijn super gezond! Ze bevatten belangrijke vetten en zijn daarnaast rijk aan vitamine B11 en mineralen zoals kalium + ijzer + zink. Zink draagt bij aan mooie, glanzende haren, een mooie huid en een goed geheugen. 
 • Cacaopoeder bevat erg veel van het mineraal magnesium. Magnesium is erg belangrijk bij de energiestofwisseling en bij het functioneren van de spieren. Sport je veel? Dan is cacaopoeder een goede bron van magnesium! Verder bevat het ook erg veel vezels, namelijk 34 gram per 100 gram. Lees in mijn blog over vezels waarom deze zo belangrijk zijn voor je.

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde gezonde kruidnoten, per stuk Calorieen Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 39 2.9 1.1 2.3 0.26 1 0.03

 

Deel