Gezonde kokoskoekjes met máár drie ingrediënten (vegan + glutenvrij)
Wanneer ik door de supermarkt langs de volle schappen met koekjes loop, loop ik altijd ietsje harder en probeer ik niet om te kijken (haha). Ik ben namelijk een echte zoetekauw en associeer koekjes met gezelligheid bij koffie of thee. De meeste zitten vol met suiker, oliën en toegevoegde rotzooi. Daarom kan ik de verleiding bijna altijd weerstaan. Toch vind ik het wel lekker om ze te eten dus daarom vond ik het tijd voor het makkelijkste koekjes-recept ooit, et voilá: gezonde kokoskoekjes zijn het geworden. Met maar drie ingrediënten, 5 minuten voorbereiden en een kwartiertje in de oven, zijn ze deze titel zeker waard. Ik maakte drie varianten: een gewoon kokoskoekje, een met maanzaad en een met cacao nibs. Zie hieronder hoe je ze zelf kunt maken!
Recept: Gezonde kokoskoekjes
Ingrediënten
Basis gezonde kokoskoekjes
- Banaan (over)rijp, 1
- Havermout fijngemalen, 50 gram
- Kokosrasp, 25 gram
Variant 2 – plus: Maanzaad, theelepel
Variant 3 – plus: Cacao nibs, eetlepel
Benodigdheden
Kommetje + vork + bakpapier + bakplaat + oven
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Prak de banaan in een kommetje met een vork heel goed fijn.
- Voeg de havermout + kokosrasp (optioneel: maanzaad of cacao nibs) toe. Meng het geheel.
- Maak in je handpalm twaalf kleine balletjes en leg ze op het bakpapier. Druk ze eventueel plat met een vork.
- Bak ze in een kwartiertje goud bruin.
- Eet ze warm of laat ze afkoelen.
Geniet ervan!
Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen
- Met dit recept maak je in totaal 12 gezonde kokoskoekjes. Wil je er meer maken? Dan kun je het recept gewoon verdubbelen.
- In deze koekjes zit veel vitamine B en dan met name vitamine B11. Dit is een belangrijk vitamine die het immuunsysteem en zenuwstelsel ondersteunt. Ook voor zwangere vrouwen is vitamine B11 erg belangrijk, omdat vitamine B11 een rol speelt bij het erfelijk DNA en de groei tijdens de zwangerschap.
- De kokoskoekjes bevatten lekker veel vezels dankzij deze drie vol-vezels-ingrediënten. Vezels zijn goed voor de darmflora, omdat ze niet verteerd worden. Bacteriën kunnen vezels wel gebruiken als energie. Ook zorgen ze voor een vol gevoel omdat ze vocht opnemen en daardoor opzwellen. Een voordeel hierdoor is dat je eerder vol zit en minder eet. Meer weten? Lees dan mijn blog over vezels en alle gezondheidsvoordelen.
Gezonde kokoskoekjes | Calorieën | Koolhydraten | Eiwitten | Vetten | Verzadigd vet | Vezels | Zout |
36.8 | 4.3 | 0.8 | 1.6 | 1.2 | 0.8 | – |
Zat net van de week te denken dat ik altijd een grote zak cocos in huis heb en nog nooit koekjes mee gemaakt. Dat ga ik aanstaande donderdag dus doen, van jouw recept. De bananen beginnen al lekker rijp te worden en ik heb een schaal vol, dubbele dosis koekjes dus. 😉
Veel plezier metbakken!