Gezonde hangop van (soja)yoghurt

Hangop. Wat is dat eigenlijk? Heel simpel, gewoon yoghurt waarvan het vocht is onttrokken. Voor dit recept heb ik sojayoghurt gebruikt, maar dit kun je natuurlijk vervangen door een andere soort yoghurt. Gezonde hangop is makkelijk zelf te maken, o zo lekker én het leuke is dat je met hangop veel kan variëren. Hieronder het basisrecept.

Recept

Ingrediëntenlijst

  • 1 pak/400 gram (soja)yoghurt
  • 1 vanille stokje

Benodigdheden

Theedoek + vergiet + kom + mes

Bereidingswijze

  1. Maak de theedoek vochtig en leg het in een vergiet. Hang deze vergiet bovenop een kom.
  2. Schenk de (soja)yoghurt in de vergiet en laat dit ongeveer 8-12 uur uitlekken. Doe er huishoudfolie over.
  3. Doe de hangop in een schaaltje.
  4. Schraap de vanille uit het vanille-stokje en roer dit door de hangop.

Et Voila!

ingrediënten-hangop uitgelekte-soja-yoghurt vocht-uit-soja-yoghurt hangop-van-soja-yoghurt

Tips, feitjes & voordelen

  • Voor hangop kun je alle soorten yoghurt gebruiken. Ik heb voor een plantaardige yoghurt gekozen, maar je kunt ook andere yoghurt kiezen. Het is aan jou wat je lekker vindt!
  • Hangop is lekker als ontbijt met bijvoorbeeld zelfgemaakte muesli. Ook is het lekker op pannenkoeken en poffertjes. Maar je kunt het natuurlijk ook als de basis van een (romige) saus gebruiken. 
  • Deze hangop bevat geen suiker. Mocht je een zoete hangop willen, kies dan voor een onbewerkte suiker (bevat nog vitamines & mineralen). Hierdoor zal het wel (vaak) een andere kleur krijgen.
  • Hangop is makkelijk voor te bereiden. Tref ‘s middags/s avonds de voorbereidingen en het laat het ‘s nachts uitlekken. Dan heb je ‘s ochtends heerlijke hangop.
  • Voedingswaarde van hangop:

    Voedingsstof Weergave per 100 gram
    Calorieën per portie (100 gram) 95
    Eiwitten 4.8
    Koolhydraten 12.4
    Vetten 2.7
    Vezels 0.6
    Natrium 60 mg
Deel