Gezonde brownie | Ongelofelijk lekker én makkelijk te maken!

In een leuk kookboek met de titel: natuurlijk eten dat ik van een vriendin kado heb gehad, stond een makkelijk én lekker recept voor brownies. En aangezien ik dol ben op chocolade wilde ik dit recept wel eens maken. Ik heb er mijn eigen twist aangegeven en geloof me – deze gezonde brownie wil jij ook maken! Het recept is super makkelijk en het resultaat is om je vingers er bij van af te likken. Duik zelf snel de keuken in om te ervaren wat ik bedoel! 

Recept | Gezonde brownie

Ingrediëntenlijst

  • Plantaardige drink of melk | 125 milliliter
  • Dadels, ontpit | 175 gram
  • Roomboter | 70 gram
  • Zoete aardappel (rauw) | 80 gram
  • Pure chocolade (>72%) | 100 gram
  • Volkoren tarwe meel | 25 gram
  • Bakpoeder | 1 theelepel
  • Zout | snufje
  • Cacaopoeder | 25 gram
  • Eieren | 2 stuks

Optioneel

  • Noten, naar voorkeur | 50 gram
  • Sinaasappelschil | ½

Benodigdheden

Oven + ovenschaal + bakpapier + pan + rasp + zeef + pollepel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkant bakblik van 20 centimeter met antiaanbaklaag bakpapier. Knip de hoeken een stukje in zodat de bodem en de zijkant goed bedekt zijn.
  2. Ontpit de dadels en snijd in kleine stukjes. Doe de amandeldrink + dadels in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen tot de dadels zacht zijn.
  3. Rasp ondertussen de zoete aardappel (met schil). Snijd de roomboter in stukjes. Breek de chocolade in stukjes.
  4. Neem de pan van het vuur en voeg de roomboter + chocolade stukjes + geraspte zoete aardappel bij het dadelmengsel. Meng het mengsel goed door elkaar met een pollepel totdat alles is gesmolten. Doe het beslag in een beslagkom.
  5. Zeef de cacaopoeder + volkoren tarwemeel over het beslag. Doe de bakpoeder en het zout erbij. Roer het beslag.
  6. Kluts de eieren los in een apart schaaltje. Voeg tot slot de eieren toe aan het beslag – roer het beslag goed door elkaar totdat het ei goed is opgenomen.
  7. Giet het browniebeslag in het bakblik en strijk glad. Bak de brownie in de oven in 18-20 minuten gaar. Laat vervolgens 15 minuten afkoelen. Snijd en verdeel de brownie (in gewenste grootte).

Bon appetit!

Jouw-Fabriek-gezonde-brownie

Jouw-Fabriek-gezonde-brownie

Jouw-Fabriek-gezonde-brownie

Jouw-Fabriek-gezonde-brownie

Voedingswaarden

CalorieënVettenWaarvan verzadigdKoolhydratenEiwittenVezelsZout
975,93,58,51,61,60,01

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Volkoren tarwemeel kan vervangen worden voor havermoutmeel waardoor deze brownie glutenvrij wordt.
  • Het lekkere én leuke van deze gezonde brownie is dat het gemaakt is zonder “loze ingrediënten”. Het voordeel? Je krijgt dus met een heerlijk stukje brownie ook gewoon nuttige voedingsstoffen binnen. Bijvoorbeeld vezels – die vocht opnemen in de darmen waardoor ze uitzetten en de bruine brei vlotjes helpen jouw lichaam te verlaten. Ook krijg je een portie vitamine A binnen dat voor een gezonde huid & een goede weerstand zorgt. Een je kunt meer energie ervaren door de bijdrage van vitamine B12.
  • Het verschil qua voedingswaarden tussen een brownie uit de supermarkt of bakker en deze zelfgemaakte brownie is groot. Je krijgt minder calorieën, minder vet, minder koolhydraten – maar – meer voedingstoffen binnen zoals vitamines, mineralen en vezels. Daar word ik super enthousiast van – lekker en voedzaam eten kan dus prima samen!
  • Maak deze brownie nog lekkerder door jouw favoriete ingrediënten toe te voegen. Bijvoorbeeld sinaasappelschil (mijn favoriet) of geroosterde pecannoten, walnoten, pinda’s of kokosschil. 
  • Gebruik je liever alleen plantaardige voedingsmiddelen? Eerder maakte ik al een veganistische brownie, gemaakt van zwarte bonen. 
Deel & inspireer!
  • 15
  •  
  •  
  •  
  •