Gezonde bagels | Super simpel + makkelijk + snel recept!
Meestal staan er American pancakes of gezonde wafels bij mij op het menu als ontbijt. Voor mijn gevoel begin ik de dag dan altijd goed & vrolijk haha. Als ik eenmaal fan ben van een ontbijt, dan eet ik die nogal vaak achter elkaar (hihi). Hoogste tijd voor afwisseling dus! Na 30 opgenoemde ideeën voor een lekker ontbijtrecept, werden het uiteindelijk bagels. Maar vanwege mijn gebrek aan geduld moesten het snelle bagels worden. Als inspiratiebron gebruikte ik dit recept, maar heb er mijn eigen twist aan gegeven en de bagels pakte verrassend goed uit! Het leuke van bagels is dat je eindeloos kunt variëren met toppings. Wil je ze zelf eens maken? Ik zou zeggen – zeker doen! Hieronder vind je mijn makkelijke recept!
Recept | Gezonde bagels
Aantal: 12 stuks
Ingrediëntenlijst
- Water | (om de bagels kort in te koken)
- Havermoutmeel | 200 gram
- Volkoren tarwemeel | 300 gram (+ extra om te bestuiven)
- Baking soda | 1 theelepel
- Zout | 5 gram
- Griekse yoghurt, 2% | 450 gram
Optioneel
- Maanzaad | eetlepel
- Sesamzaad | eetlepel
Toppings (voorbeelden)
- Rode biet + forel + mierikswortel
- Cottage cheese + cranberry compote + pecannoten
- Hummus + gegrilde groenten + kiemgroenten
- Pindakaas + banaan + cacao
- Avocado + zalm + ei
- Geitenkaas + dadels + rucola + mix van pitten
- Pesto + mozzarella + tomaat
Benodigdheden
Oven + bakpapier + pan + schaal + pollepel + spatel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op een ovenrek.
- Vul een pan met water voor de helft en breng aan de kook.
- Doe de havermoutmeel + volkoren tarwemeel + bakpoeder + zout in een schaal. Meng het goed.
- Voeg de Griekse yoghurt toe en meng het deeg met een pollepel. Vervolgens kun je het deeg eventueel kneden met je handen. Kleeft het deeg aan je handen? Voeg dan wat meel toe totdat het niet meer kleeft.
- Verdeel het deeg in 12 stukken en maak er balletjes van. Rol per balletje een sliert van ongeveer 10 centimeter en 3 centimeter dik. Rol in de vorm van een bagel en plak de uiteinden aan elkaar door eventueel een drupje water toe te voegen.
- Kook de bagels ongeveer 1 minuut totdat ze boven komen drijven. Laat uitlekken en leg ze op het bakpapier.
- Bestrooi ze eventueel met maanzaad/sesamzaad.
- Bak ze 25 minuten goudbruin in de oven.
- Beleg de gezonde bagels naar wens met jouw favoriete toppings!
Bon appetit!
Voedingswaarden
Calorieën | Vetten | Waarvan verzadigd | Koolhydraten | Eiwitten | Vezels | Zout |
176 | 3,3 | 0,9 | 27,4 | 7,3 | 4,2 | 0,5 |
Wat is jouw favoriete topping op een bagel en moeten anderen ook echt eens proberen? Ik vind het leuk als je een reactie achter laat!
Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen
- In plaats van volkoren tarwemeel kan ook speltmeel worden gebruikt.
- Je kunt stap 6 ook overslaan en de bagels meteen afbakken. Bestrijk ze dan eventueel met wat geklopt ei of water.
- Wil je een vegan versie maken? Gebruik dan een plantaardige variant van yoghurt (zoals soja).
- Deze gezonde bagels verzadigen enorm vanwege de grote hoeveelheid veel vezels! In 1 bagel zit meer dan 4 gram vezels. Deze plantaardige stoffen kunnen niet verteerd worden door het lichaam. Maar doordat ze veel vocht opnemen zorgen ze voor een goede stoelgang en langdurige energie.
- Maanzaad en sesamzaad zijn super voedzame zaden. Ze zitten vol goede vetten, mineralen en vezels. Door ze over een bagel te strooien krijg je dus én meer smaak én meer voedingsstoffen binnen. Win-win dus!
- Wat maakt deze bagel nou voedzamer dan de supermarkt variant? De supermarkt variant bestaat uit bloem, suiker, olie en ander toegevoegde stoffen. Deze stoffen zijn vaak een stuk “leger” en bevatten minder voedingsstoffen zoals vitamines (B) en mineralen (calcium, magnesium en zink). En juist deze mineralen zorgen voor een goede spierwerking, mooie & glanzende haren en een stralende huid. Door bagels zelf te maken zorg je dus indirect goed voor je lichaam!
Wat leuk dat mijn bagels je geïnspireerd hebben! Je hebt er ook een heel tof recept van gemaakt. Mijn favo topping blijft denk ik toch roomkaas en gerookte zalm 🙂
Hee, ja dank je wel voor het recept! Roomkaas & gerookte zalm klinkt ook lekker, binnenkort eens proberen:)
Hey Marloes
De bagels zien er goed uit maar ze blijven deegachtig vanbinnen. Ze staan langer dan 30 min in de oven. Had ik er dan meer meel moeten bij doen? Groetjes Sara
Hoi Sara,
Mmm, dat is vreemd want ik had dat helemaal niet. Misschien dat je oven ietsje hoger mag staan (+10 graden)? Elke oven is namelijk anders dus ik zou zeggen probeer eerst na 5 minuten uit hoe de binnenkant is. Is het deeg nog iets te deegachtig? Dan kun je 10 minuten doen. Ik hoop dat het zo lukt!
Liefs,
Marloes