Gevulde pompoen uit de oven met linzen & tijm

Herfst is echt absoluut mijn favoriete seizoen! De kleuren & geuren in de natuur, de donkere avonden met kaarsjes aan en natuurlijk herfstgroenten zoals champignons & pompoen. Zo maakte ik in vijf minuten voorbereidingswerk en een beetje geduld deze gevulde pompoen uit de oven. Benieuwd naar het makkelijke recept en wat pompoen zo gezond maakt? Je leest het hieronder!

Recept | Gevulde pompoen uit de oven met linzen & tijm

Ingrediënten

  • Pompoen, naar keuze | 1 grote
  • Olijfolie | 1 eetlepel
  • Ui | 1 grote
  • Knoflook | 1 teentje
  • Tijm | paar takjes
  • Linzen, uit blik/glas (uitgelekt) | 250 gram
  • Peper + zout | naar smaak
  • Parmigiano Reggiano | naar smaak

Optioneel:

  • Magere spekjes | 125 gram

Lekker met:

Benodigdheden

Ovenschaal + oven + pan + vergiet + rasp

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de pompoen door de helft. Verwijder de zaad(lijsten) met een lepel. Leg ze ondersteboven (met de bolle kant naar boven) in een ovenschaal en besprenkel er wat olijfolie over. Bak de pompoen in 35 minuten gaar (waarvan de laatste 5 minuten met vulling – zie stap 5).
  3. Schil + snipper een ui. Schil + snijd de knoflook fijn. Doe een laagje water in een pan en fruit de ui + knoflook op laag vuur. Ris de blaadjes tijm en voeg toe.
  4. Spoel de linzen goed af en laat uitlekken. Voeg toe aan de pan. Breng op smaak met peper + zout.
  5. Haal de laatste 5 minuten de pompoen uit de oven en draai ze om. Voeg de linzen toe. Rasp er Parmigiano Reggiano over en zet de pompoen nog 5 minuten in de oven.
  6. Laat iets afkoelen voor het serveren.

Bon appetit!

gevulde-pompoen-uit-de-oven

gevulde-pompoen-uit-de-oven

gevulde-pompoen-uit-de-oven

gevulde-pompoen-uit-de-oven

Voedingswaarde gevulde pompoen uit de oven

Per persoon

Calorieën Vetten Verzadigd vet Koolhydraten Eiwitten Vezels Zout
145,3 5,1 1,6 12,8 9,2 6,4 0

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Dit recept is voor 4 personen.
  • TIP: Houd je van (magere) spekjes? Bak ze dan eerst en voeg daarna de ui + knoflook toe. Dat geeft extra smaak aan dit gerecht!
  • Ik fruit de ui + knoflook in water en voeg bij het opdienen pas olijfolie toe. Zo blijven de voedingswaarden beter bewaard en proef je de olijfolie goed.
  • Wist je dat een pompoen maar liefst uit 95% water bestaat? Hierdoor bevat ‘ie weinig calorieën – net als zijn neefje – de komkommer. Ook bevat een pompoen vitamine A wat in ons lichaam zorgt voor een goede weerstand en vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten zodat we deze energie kunnen gebruiken. 
  • Dit recept van gevulde pompoen uit de oven voorziet je van veel vezels binnen waardoor je een verzadigd gevoel hebt, langer vol zit én ook nog eens goed naar de wc kan. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is minstens 30 gram en dankzij de linzen krijg je een flinke portie binnen. 
  • Linzen zijn rijk aan complexe koolhydraten en eiwitten. Ook bevatten ze ijzer (wordt gebruikt voor de aanmaak van bloed in ons lichaam) en kalium (nodig voor spieren & zenuwen). 
  • Kruiden zijn ontzettend rijk aan smaak én voedingsstoffen. Meestal krijgen we er niet zoveel van binnen omdat ze licht zijn, maar ze zijn wel één van de meest voedzame producten. Zo ook tijm – wat veel vezels, calcium, ijzer (zelfs 2x zoveel per 100 gram dan linzen) en vitamine B3 bevat. Goed voor de stoelgang, sterke botten, volop energie en een gezonde huid.

 

 

 

Deel & inspireer!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •