Aardbeien jam; zelfgemaakt en suikervrij

Lente betekent onder andere (eindelijk weer) aardbeien! Deze aardbeien zijn te ‘lelijk’ voor het oog en worden verkocht als ‘jam aardbeien’, de smaak is echter even goed. Bekijk dit recept hoe je zelf super makkelijk én snel gezonde aardbeien jam kan maken!

Recept

Ingrediëntenlijst

  • 750 gram aardbeien
  • 2 eetlepels agavesiroop of ahornsiroop (voeg meer siroop toe voor een zoetere jam)
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 2 eetlepels fijngemalen havermout (minuut in de keukenmachine)
  • ½ citroen

Benodigdheden

Pannetje + een (leuk) potje

Bereidingswijze

  1. Was de aardbeien en snijd daarna de kroontjes eraf. Snijd ze in vieren.
  2. Doe ze in een pannetje en prak ze fijn met een vork. Je kunt ze eventueel ook malen in een keukenmachine/blender.
  3. Breng de jam aan de kook. Voeg de agavesiroop, chiazaad, fijngemalen havermout en het citroensap toe.
  4. Laat het geheel vier minuten goed doorkoken. Haal eventueel het schuim eraf met een spatel en doe de jam in een gesteriliseerde pot.
  5. Zorg ervoor dat de pot goed is afgesloten, zet hem op de kop (5 minuten) op een theedoek. Zo verdampt de lucht uit de jam. Zet de jam daarna in de koelkast zodat het rustig kan afkoelen. Nu heb je heerlijke zelfgemaakte jam!

Tips & voordelen

  • Havermout en chiazaad zorgen dat de jam in dikt.
  • Chiazaad zijn kleine zaadjes die vele gezondheidsvoordelen hebben. Deze zaadjes bevatten namelijk veel omega-3 vetzuren wat goed is voor hart en bloedvaten. De antioxidanten in chiazaadjes gaan het verouderingsproces tegen. Verder bevatten ze de mineralen calcium, ijzer en foliumzuur en zijn ze ook rijk aan vezels. Vezels zorgen onder andere voor een goede spijsvertering.
  • Aardbeien zijn niet alleen heerlijke zoete vruchten. Dzoete, heerlijke vruchten die vitamines B en C bevatten. Daarnaast zijn aardbeien rijk aan mineralen en bevatten ze ook vezels. Aarbeien bevatten het stofje anthocyanine wat ontstekingsremmend werkt in het lichaam.
Deel