De spijsvertering; de weg van ons voedsel

de spijsverteringHet voedsel wat je lichaam ingaat legt een wonderlijke weg af. In je lichaam zitten allerlei machines (je organen) die het voedsel verwerken en zoveel mogelijk voedingsstoffen eruit halen. De weg die voedsel aflegt gaat langs het spijsverteringsstelsel.

De spijsvertering

Hoe ziet het spijsverteringsstelsel er ook al weer uit? Wat wordt er met al die (gezonde) producten gedaan die je eet?

De spijsvertering voert een aantal hele belangrijke taken uit in je lichaam:

 • Het zorgt ervoor dat het eten wat je inneemt wordt verteerd tot voedingsstoffen die kunnen worden opgenomen in het bloed.
 • Nadat de voedingsstoffen eruit zijn gehaald scheidt het de resten en afvalstoffen af.
 • De voedingsstoffen die uit je voedsel zijn onttrokken worden benut in het hele lichaam zodat alles goed zijn werk kan doen.

Langs 9 stations

De spijsvertering verwerkt dus al het eten wat je binnenkrijgt. Laten we eens beter kijken hoe jouw lichaam dit doet. Vanaf het moment dat je iets in je mond steekt, tot het je lichaam weer verlaat passeert je voedsel maar liefst 9 verschillende stations! Iedere fase heeft zijn eigen belangrijke functie.

De weg die voedsel aflegt van begin tot eind:

 1. Mond → Deze heeft meerdere functies, maar voor het spijsverteringsstelsel heeft het als functie dat het voedsel wordt fijngemalen. Het speeksel dat wordt afgegeven zorgt ervoor dat de kleine stukjes aan elkaar ‘kleven’ zodat die niet in de luchtpijp schieten. Met je mond herken je ook smaak. Hierdoor weet je lichaam welk voedsel je eet, en hierdoor kan je lichaam een signaal afgeven wanneer het teveel of te weinig binnenkrijgt (“proeft”) van een bepaalde voedingsstof.
 2. Alvleesklier → Geeft spijsverteringsenzymen en hormonen af.
 3. Slokdarm → Verplaatst het voedsel van de mond naar de maag. Ook zorgt het voor de vertering van koolhydraten.
 4. Maag → Maalt het voedsel fijn en doodt bacteriën. Hier vindt het proces plaats waardoor eiwitten kunnen worden afgebroken.
 5. Galblaas → Bewaart galvloeistof en wordt afgescheiden zodra er vet eten in de darm komt.
 6. Dunne darm → Hier worden alle voedingsstoffen opgenomen in het bloed. Dit gebeurt door middel van zogenaamde darmvlokken.
 7. Dikke darm → Neemt de laatste voedingsstoffen op.
 8. Endeldarm → Het afval wat is afgescheiden wordt hier opgeslagen waarna het naar de anus gaat.
 9. Anus → De resten die niet verteerd (kunnen) worden van de voeding, en het afval uit de lever, worden uit het lichaam verwijderd als ontlasting. (Happy pooping!)

Tips & voordelen

 • Het is een lange weg die voedsel aflegt en onderweg kan er heel wat mis gaan. Al die stations moeten dus goed worden onderhouden. Daar zijn onder andere bioactieve stoffen voor nodig die in natuurlijke voedingsmiddelen zijn te vinden. Daarom is het zo belangrijk om gezond te eten. Doe je dat niet, dan kunnen op langere termijn stations hun werk niet goed doen. Die verminderde functie kan zich uiten in allerlei ziektes. Ben je benieuwd naar tips die baat hebben voor een goede spijsvertering kunnen? Lees dan mijn blog over de 10 geboden van het spijsverteringsstelsel!

Deel & inspireer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •