De maag [la ventriculus]

Niet alleen zorgt de maag ervoor dat voedsel zodanig wordt gekneed dat het verder kan worden verwerkt in het spijsverteringsstelsel, ook levert het een bijdrage aan het uitschakelen van micro-organismen (zij kunnen ziekten veroorzaken).  Nou weten de meeste mensen dat wel, maar hoe de werking van de maag nou exact in elkaar steekt is toch een ander verhaal. Gelukkig niet zo moeilijk, maar de maag speelt wel een belangrijke rol in het goed functioneren van je lichaam. In deze blog kun je lezen hoe de maag eruit ziet, hoe de maag te werk gaat en welke functies de maag heeft. Tot slot kun je lezen hoe lang de maag erover doet om bepaalde soorten voedingsmiddel te verteren.

Hoe ziet een maag eruit?

De maag is een soort bolle zak waar je de letter J in kunt zien. Deze bolle zak heeft een inhoud van drie liter en ligt niet in het midden van de buik (dit denken de meeste mensen). De maag ligt bovenin de buikholte, links van het midden en vlak onder het middenrif. Heb je veel gegeten? Dan kun je goed zien waar je maag zit.

Op weg door de maag

Hoe gaat dit orgaan te werk? Hieronder lees je de vijf stappen.

 1. Hersenen krijgen signaal waardoor de productie van maagsap op gang komt
 2. Voedselbrij komt via de slokdarm de maagmond binnen
 3. In het bovenste gedeelte worden er maagsappen toegevoegd
 4. Daarna komt het in het onderste deel van de maag terecht waar het gekneed, fijngemalen en goed vermengd wordt met het maagsap
 5. Het voedsel is nu in deeltjes van ongeveer één millimeter fijngemalen en kan gelijkmatig worden afgevoerd door de maagportier naar de twaalfvingerige darm.

De functies van de maag

De maag bestaat uit twee delen namelijk het bovenste deel (fundus en corpus) en het onderste deel (antrum). Het bovenste deel zorgt ervoor dat de maagsap wordt toegevoegd aan de brij. Het toevoegen van maagzuur heeft drie functies: het moet de maaginhoud bacterievrij maken, het stabiliseren van suikers en tot slot splist het eiwitten op in aminozuren. Het onderste deel van de maag zorgt voornamelijk voor het kneden, mixen en malen van de brij.

De maagwand is zo’n 0,5 centimeter dik en is opgebouwd uit verschillende spierlagen. Van binnen naar buiten:

 • Slijmvlieslaag; bestaat uit miljoenen kleine kliertjes die maagsap produceren.
 • Bindweefsellaag; deze laag bestaat uit cellen en vezels waar bloedvaten en zenuwen doorheen lopen.
 • Spierlaag; de spieren zorgen ervoor dat het voedsel en verkleind wordt door middel van kneden, mixen, malen en voortbewegen en dat het maagsap goed wordt vermengd met de brij.

Duur van verteren

Hoe lang de maag erover doet om het eten te verteren hangt af van een aantal factoren. De hoeveelheid, soort voedsel, de samenstelling, voedselcombinatie, het zuur-base-evenwicht, de mate waarin het voedsel gekauwd wordt en de actuele toestand van het spijsverteringsstelsel. Vloeibaar voedsel en fruit worden veel sneller verteerd dan rauwe en gekookte groenten, eiwitrijk en vet voedsel. Zo doen koolhydraten er twee uur over om de maag te verlaten, eiwitten drie en vet zelfs vier uur.

Tips & voordelen

 • De maag is rekbaar, hoe meer je eet, hoe groter hij wordt en vice versa. Wanneer de maag leeg is, is hij helemaal plat.
 • Ik dacht altijd dat de maag één grote soeppan was. Het tegendeel is waar, de maag verteerd gerechten namelijk laag voor laag. Daarom adviseert men om geen fruit na een (zware) maaltijd te eten, omdat dit kan gaan gisten.
 • Vette voedingsmiddelen doen er lang over om verteerd te worden.
 • Wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn die leiden tot het produceren van maagsappen? Dit komt niet alleen door signalen van zintuigen en hersenen, maar ook door processen in de maag en darmen zelf. Het zien, proeven en-/of ruiken van voedsel doet de maagwand namelijk aanzetten tot sapproductie. 
 • Ook emoties kunnen een rol spelen bij maagsapafscheiding. Spanning en agressie verhogen de de afscheiding wat op den duur tot maagzweer kan leiden. Angst remt de maagsapproductie juist af, maar ook dit kan tot belemmeringen zorgen. Dus niet alleen voedsel heeft uitwerking op je lichaam, ook je geestelijke toestand! 

 

 

Deel & inspireer!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •