Bloedsuikerspiegel; de sleutel tot een gezond lichaam
De bloedsuikerspiegel in evenwicht houden is zeer belangrijk bij een optimaal en fit werkend lichaam. Maar wat is de bloedsuikerspiegel? Waarom is het zo belangrijk om dit in balans te houden? In deze blog kun je lezen wat de bloedsuikerspiegel inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. Ook kun je lezen over de vicieuze cirkel van de bloedsuikerspiegel. Tot slot geef ik een aantal tips om de vicieuze cirkel te voorkomen!
Bloedsuikerspiegel
De alvleesklier reageert op de hoeveelheid suiker in het bloed. Insuline en glucagon, misschien ooit wel eens van gehoord, worden geproduceerd door de kliertjes ‘Eilandjes van Langerhans’. Deze twee hormonen spelen een essentiële rol bij de suikerstofwisseling, ze zorgen namelijk voor het evenwicht van de bloedsuikerspiegel.
Insuline
- Insuline stimuleert de spieren en de lever in ons lichaam om meer suiker (glucose) op te nemen in het bloed.
Glucagon
- In tegenstelling tot insuline die juist de bloedsuikerspiegel verlaagt, verhoogt glucagon de bloedsuikerspiegel. Het stimuleert de afbraak van glycogeen tot glucose. Hierdoor raakt de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht.
Deze twee hormonen zorgen er dus voor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.
De vicieuze cirkel van de bloedsuikerspiegel
Lees eens het volgende voorbeeld. Je zit lekker moe onder uitgezakt op de bank televisie te kijken. Je krijgt zin in iets zoets! Het worden koekjes. Eén koekje worden er uiteindelijk vijf en je voelt je snel weer wat energieker. Een halfuur later voel je je slap en moe en heb je weer zin iets zoets. Na wat rond te snuffelen heb je nog een halve zak snoep kunnen vinden. Heerlijk, nadat te hebben opgegeten voel je je meteen wat opgeknapt en energiek. Even later voel je je weer futloos en je hebt wéér zin iets zoets. Klinkt dit herkenbaar voor jou? Dit is de vicieuze cirkel van de bloedsuikerspiegel. Suiker- en koolhydraat rijke voedingsmiddelen worden namelijk in de vorm van glucose door het bloed naar de cellen geleid zodat het als energie gebruikt kan worden. Je krijgt dus heel snel energie, maar te veel suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel naar beneden keldert en je je dus weer heel moe gaat voelen en weer snakt naar iets met veel suiker waardoor je je weer energiek kan voelen. Uitstel van executie dus, maar hoe kan je dit voorkomen?
Voorkom de vicieuze cirkel
Je kunt je bloedsuikerspiegel op verschillende manieren in balans houden. Namelijk door voeding en beweging. Hieronder kun je lezen hoe dat moet.
- Beweging
Eén van de voordelen van bewegen is dat je zo je bloedsuikerspiegel in evenwicht kunt houden. Beweeg en sport regelmatig. Minstens dertig minuten lichaamsbeweging per dag wordt aanbevolen.
- Voeding
Misschien nog wel belangrijker is om de bloedsuikerspiegel in balans te houden door middel van voeding. De mate waarin suiker wordt opgenomen in het bloed wordt gemeten door middel van het glycemische index. Simpele koolhydraten bevatten vaak een hoog glycemische index en het consumeren van deze producten zorgen voor een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier zal meer insuline moeten afgeven om de suikerspiegel in evenwicht te houden. Complexe koolhydraten worden juist minder snel in glucose omgezet en zijn dus beter om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Kies daarom voor natuurlijke voedingsmiddelen die vaak een lage glycemische index bevatten, maar verder ook rijk zijn aan allerlei voedingsstoffen. Deze producten veroorzaken geen of in mindere mate insuline-afgifte en houden zo de bloedsuikerspiegel in balans. Hoge pieken en dalen in je energielevel zijn verledentijd! Wil je meer weten over de glycemische index? Lees dan mijn blogpost over de glycemische indexwaarde.
Tips & voordelen
- Houd de bloedsuikerspiegel in balans door te sporten en natuurlijke producten te eten.
- Combineer koolhydraten met eiwitten en (gezonde) vetten. Dit zorgt voor een lagere insulinereactie en zo blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans.
- Wandel of fiets na de maaltijd vijf minuten. Hierdoor wordt de insuline-afgifte verminderd!
- Het voordeel van een stabiele bloedsuikerspiegel is dat je veel minder snakt naar zoete producten. Bovendien krijg je langdurige energie.
- Er zijn mensen waarvan de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt. Bij diabetes 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan. Diabetes 2 is juist vaak een ouderdomsziekte. Diabetes 2 kun je krijgen als het lichaam ongevoelig wordt voor insuline.