8 x recepten met zoete aardappel: Lekker + verrassend

Ongeveer 5 jaar geleden at ik voor het eerste zoete aardappel in Amerika. Deze groente was voor mij toen nog totaal onbekend, maar ik was meteen fan! Ik at het met een klontje boter en kaneel, typisch op zijn Amerikaans. Later ben ik veel gaan experimenteren met zoete aardappel en is er een standaard voorraad in huis. Veel van mijn recepten zijn met zoete aardappel, misschien is dat je niet ontgaan. En daarom heb ik hier een handig overzichtje ter inspiratie gemaakt: 10 recepten met zoete aardappel. Welke heb jij al geprobeerd?

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en is een zetmeelhoudende knol (dus geen aardappel) uit Mexico. Ze bestaan vooruit zetmeel, maar zijn rijk aan vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld vitamine A, B en C. En mineralen als kalium, fosfor en magnesium. Die mineralen zorgen voor een normale bloeddruk, een stevig skelet en goed werkende spieren. Tot slot bevatten ze veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat glucose minder snel wordt opgenomen in het bloed, waardoor er ook minder insuline wordt afgegeven. Dat zorgt voor een minder hoge bloedsuikerspiegel en langdurige energie. 
  • Je hoeft de schil van zoete aardappel niet weg te halen. Laat deze er vooral aan! De schil is rijk aan vezels en vitamines en mineralen. 
  • Zoals je kunt zien staan er ook veel zoete gerechten in met bataat. Dat komt natuurlijk omdat ie lekker zoet is, maar ook vanwege de structuur. Deze kun je goed verwerken in taarten, brownies en andere zoete gerechten. Experimenteren dus! 
  • Mijn populairste recepten met zoete aardappel  zijn de soep en de zoete gebakjes. Heb jij ze al eens geprobeerd? Laat het weten in een berichtje!

 

Deel