Zoete aardappelstamppot met andijvie

Heb je zin in een stamppot, maar dan net even wat anders? Dan is deze zoete aardappelstamppot met andijvie misschien wel iets voor jou. Het heeft een mediterraans tintje door de pijnboompitten en tijm. Binnen een kwartier heb je deze stamppot op tafel, lekker makkelijk maar toch voedzaam. Bekijk hier mijn recept!

Recept zoete aardappelstamppot met andijvie

Ingrediëntenlijst

  • 1 grote aardappel, kruimig (Frieslander)
  • 1 kleine zoete aardappel
  • 250 gram andijvie
  • 2 stengels lente-ui
  • 30 gram pijnboompitten
  • 3 takjes tijm
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 kipfilet
  • zout + peper

Benodigdheden

Pan + koekenpan + vergiet + stamper

Bereidingswijze

  1. Breng in een pan water aan de kook. Schil de kruimige, grote aardappel. Was deze samen met de zoete aardappel en snijd ze in kleinere stukken. Kook ze gaar.
  2. Was en snijd de andijvie ondertussen fijn.
  3. Snijd de lente ui in ringen.
  4. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan op laag vuur en keer regelmatig om. Doe ze daarna in een schaaltje. Gebruik deze koekenpan voor de kipfilet voor de volgende stap.
  5. Verwarm de olijfolie in de koekenpan. Bak de kipfilet gaar in ongeveer 8 minuten, aan elke kant 4 minuten.
  6. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Ris de tijm van de steeltjes en voeg deze toe aan de stamppot. Voeg daarna ook de andijvie toe en stamp het geheel.
  7. Verdeel de stamppot over de borden. Leg de kipfilets ernaast en bestrooi de lente-ui en de pijnboompitten over de stamppot.

Optioneel: geitenkaas/cherrytomaatjes

Eetsmakelijk!

Zoete-aardappelstamppot-met-andijvie Zoete-aardappelstamppot-met-andijvie

Tips + feitjes + voordelen

  • De kipfilet in dit recept is gebakken, maar je kunt er ook voor kiezen om deze te grillen.
  • Andijvie bestaat voor 93% uit water, daarnaast uit een klein beetje eiwit en koolhydraten. Maar het bevat wel vitamine A, vitamine B11 en mineralen als calcium, kalium en fosfor. Deze mineralen zorgen voor goede, stevige botten en de energievoorziening.
  • Pijnboompitten zijn erg calorierijk, dat komt omdat ze voor meer dan de helft uit vet bestaan. En vetten leverden de meeste energie per gram (9 versus 4 zoals eiwitten en koolhydraten). Zo’n 15 procent bestaat uit verzadigde vetten, de rest zijn de onverzadigde vetten (ook wel goede vetten). Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine B11 en mineralen kalium, fosfor, ijzer en magnesium. Magnesium is belangrijk bij meer dan 300 processen in het lichaam, zoals de energievoorziening en de overdracht van zenuwprikkels. Ook is magnesium belangrijk bij de opbouw van spieren. 

 

Voedingswaarde

Zoete aardappelstamppot met andijvie

Energie Eiwit Koolhydraten Vet Verzadigd vet Vezels Zout
460 kcal 43.4 gram 40.1 gram 10.6 gram 2.6 gram 10.3 gram 0.3 gram
Deel