Zoete aardappel chocolade taartjes; om je vingers bij af te likken

Experimenteren in de keuken kan soms onverwachts tot bizar lekkere creaties leiden. Zo ook deze combinatie van zoete aardappel en chocola. Deze vegan zoete aardappel chocolade taartjes zijn zoet, veel te lekker maar toch voedzaam! Serotonine in cacao poeder, een stof die werkt als anti-depressivum, maakt ons ook nog eens gelukkig! Tenzij je er te veel van eet… haha. Benieuwd geworden naar het recept? Hieronder kun je het lezen.

Recept zoete aardappel chocolade taartjes

Ingrediëntenlijst

Het deeg:

  • kleine zoete aardappel (225 gram)
  • 2 flinke eetlepels glutenvrije havermoutmeel (je kunt ook amandelmeel gebruiken)
  • 5 dadels, ontpit
  • 5 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • theelepel kaneel
  • snufje keltisch zout

Chocolade vulling:

  • 20 gram kokosolie (ontgeurd, als je geen kokossmaak wilt)
  • 5 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 100 milliliter biologische sojamelk (je kunt ook amandelmelk gebruiken)
  • 5 dadels, ontpit en geweld in sojamelk

Optioneel: agavesiroop/kokosbloesemsuiker om het extra te zoeten/cacao nibs

Benodigdheden

Stoompan + kom + keukenmachine + muffin/cakejes vorm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de vormpjes in met kokosolie en wel de dadels in de sojamelk.
  2. Zet een stoompan met water op. Schil de zoete aardappel en snijd het in het kleine stukjes (dan zijn ze eerder gaar). Kook de zoete aardappel gaar binnen 5-10 minuten.
  3. Doe de gare zoete aardappel in een keukenmachine samen met de dadels. Doe het fijn gemalen mengsel in een kom.
  4. Voeg de cacao poeder + havermoutmeel + kaneel + keltisch zout toe aan het mengsel en meng het glad.
  5. Doe het mengsel in de vormpjes. Duw het mengsel (in het midden) met de bolle kant van een theelepel. Zo gaat het deeg wat omhoog zodat het chocolademengsel er straks goed in kan blijven. Zet de taartjes een kwartier in de oven.
  6. Mix ondertussen de sojamelk en dadels in de keukenmachine tot de dadels fijn gemalen zijn.
  7. Maak de chocoladevulling door de kokosolie te verwarmen op laag vuur. Haal het van het vuur wanneer het gesmolten is. Voeg de cacaopoeder + sojamelk + dadels toe. Roer totdat het een glad mengsel is. Mocht je het te bitter vinden, zoet het dan met agavesiroop of kokosbloesemsuiker.
  8. Doe het chocolade mengsel in de taartjes en zet ze een uur in de koelkast zodat de chocolade kan opstijven.

Probeer deze taartjes maar eens niet in één keer op te eten!

zoete aardappel chocolade taartjes
zoete aardappel chocolade taartjes
zoete aardappel chocolade taartjes
zoete aardappel chocolade taartjes

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor 10 zoete aardappel chocolade taartjes.
  • Heb je te veel chocoladevulling? Maak dan van het overschot een chocoladereep! Doe het chocolademengsel op bakpapier en vouw het bakpapier dubbel. Leg het in de diepvries en na een nachtje wachten heb je een heerlijke vegan chocoladereep! 
  • Zoete aardappel als bloem? Het kan! Je proeft er niet veel van terug, maar het maakt deze taartjes op een natuurlijke manier zoet. Zoete aardappelen zijn erg voedzaam. Meer weten? Lees mijn blog over zoete aardappels.
  • Cacao kan de bloeddruk en cholesterol doen verlagen. Het verlaagt namelijk het ‘slechte cholesterol’ en het verhoogd het ‘goede’. Cacao bevat nog veel meer voordelen. Ben je benieuwd waarom cacao zo goed is voor ons? Lees dan mijn blog over cacao.
  • Kokosolie is een goede keuze. Deze olie is natuurlijk, gezond en heeft nog meer veel voordelen. Lees in mijn blog meer over kokosolie.
  • Ben je benieuwd hoe je havermoutmeel moet maken? Lees hoe je dit meel in 30 seconden kunt maken.
  • Dadels zijn echt de perfecte vervanger voor suiker. Ze maken deze taartjes lekker zoet maar bevatten wel allerlei vitamines en mineralen!
Zoete aardappel chocolade taartjes Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Zout
  113.2 14.0 2.9 4.1 2.7 4.3 0.12
Deel