Zelfgemaakte pindasaus: simpel, voedzamer en veel lekkerder

Opzoek naar zelfgemaakte pindasaus? Probeer dan eens dit recept! Het is super simpel (met of zonder keukenmachine), maar vooral veel lekkerder en voedzamer dan eentje uit de supermarkt. Bovendien kun je deze een tijdje (goed afgedekt) bewaren in de koelkast. Tip: Laat ‘m indikken zodat je deze als pindakaas 2.0 kan gebruiken. Lekker met een plakje komkommer en kiemgroenten.

Recept: Zelfgemaakte pindasaus

Ingrediënten

  • Pinda’s (ongezouten), 200 gram
  • Water, 100 milliliter
  • Amandelmelk, 100 milliliter
  • Ketjap (glutenvrije), 50 milliliter
  • Sjalot, 1 kleine
  • Gember, 20 gram
  • Rode peper, 1

Optioneel: snufje zout/verse koriander of verse platte peterselie

Benodigdheden

Keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Doe de pinda’s met het water + amandelmelk ketjap + in de keukenmachine en mix dit tot een smeuïge massa.
  2. Schil ondertussen de sjalot + gember. Snijd het steeltje van de rode peper. Ik heb ook de zaadjes gebruikt omdat ik houd van een pittige saus. Je kunt deze ook weglaten.
  3. Doe de sjalot + gember + rode peper bij de pindasaus en mix het tot één geheel.
  4. Voeg eventueel een snufje zout toe.
  5. Optioneel: Verwarm de pindasaus in een steelpannetje. De pindasaus dikt dan wel in, voeg dan eventueel amandelmelk en-/of water toe.

Zelfgemaakte pindasaus | Jouw Fabriek

Zelfgemaakte pindasaus | Jouw FabriekZelfgemaakte pindasaus | Jouw FabriekZelfgemaakte pindasaus | Jouw FabriekZelfgemaakte pindasaus | Jouw Fabriek

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan pindakaas. Snijd de sjalot + peper + gember zeer fijn. Meng dit samen met alle andere ingrediënten. Et voila! 
  • De pindasaus dikt na een tijdje in. Leng hem dan aan met water of amandelmelk. Of, gebruik mijn tip hier linksboven.
  • Wil je een exotisch tintje geven aan deze zelfgemaakte pindasaus? Gebruik dan kokosmelk in plaats van amandelmelk. 
  • Houd je van een zoetere pindasaus? Dan kun je ook een eetlepel kokosbloesemsuiker toevoegen.
  • Zelfgemaakte pindasaus is zoveel lekkerder dan een variant uit een pakje. Bovendien bevat deze veel meer voedingsstoffen zoals vitamine B1. Deze vitamine zorgt voor processen waardoor energie wordt omgezet. Kalium en magnesium zijn ook volop aanwezig in pinda’s. Deze mineralen spelen een rol in het goed functioneren van onze spieren. Ook bevat deze pindasaus lekker veel vezels.
Zelfgemaakte pindasaus per eetlepel Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Zout
68 1.9 3 5.3 2.7 0.8 0.4

 

 

 

Deel