Zelfgemaakte falafel: Een vegan + glutenvrij recept

Nou, daar is dan ein-de-lijk mijn zelfgemaakte falafel recept! Eén van mijn favoriete recepten. Ik ben namelijk dol op de Arabische keuken. De ingrediënten, kruiden en smaakcombinaties… En het leuke van de Arabische keuken is dat de gerechten lekker, gezond en voedzaam zijn. Krijg je ook al trek in falafel? Check dan mijn recept hieronder en duik de keuken in!

Recept: Zelfgemaakte falafel

Ingrediëntenlijst

  • Kikkererwten (gekookt), 400 gram
  • Ui, 1
  • Knoflook, 1 teentje
  • Havermout (glutenvrij), 5 eetlepels
  • Citroen(sap), ½
  • Spaanse peper, ½
  • Komijn, 1 eetlepel
  • Kurkuma, 1 theelepel
  • Koriander (vers), 6 takjes
  • Bakpoeder, 1 theelepel
  • Keltisch zout + peper, naar smaak
  • Olie, om de falafel in te bakken

Benodigdheden

Keukenmachine + zeef + keukenpapier + koekenpan

Bereidingswijze

  1. Laat de kikkererwten goed uitlekken in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier.
  2. Doe alle ingrediënten: kikkererwten + ui + knoflook + havermout + citroensap + peper + kurkuma + komijnzaad + bakpoeder + Keltisch zout + peper in de keukenmachine.
  3. Mix het geheel tot een gladde massa. Het deeg mag niet te veel plakken. Voeg eventueel havermout toe.
  4. Verdeel het deeg in twaalf ballen. Maak hiervan met natte handen ronde balletjes in je handpalm (zo blijft het mengsel niet plakken) en druk ze iets fijn zodat ze platter worden.
  5. Verhit olijfolie in een koekenpan. Bak de falafel voorzichtig goudbruin in 5 minuten.

Enjoy!

Zelfgemaakte falafel | Jouw FabriekZelfgemaakte falafel | Jouw FabriekZelfgemaakte falafel | Jouw Fabriek

 

 

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Dit recept is voor 12 stuks zelfgemaakte falafel. Je kunt er ook kleine balletjes van maken, dan heb je er ongeveer 24.
  • Falafel is lekker bij een salade, in een pita of bij een Marokkaanse stoofpot. 
  • Ik heb ook een heerlijke (vegan) dip gemaakt bij deze falafel. De ingrediënten: cashewnoten + komkommer + tahin + citroensap + knoflook. Ben je benieuwd? Bekijk hier mijn versie van een vegan tzatziki
  • Kikkererwten zijn erg voedzaam! Ze bevatten namelijk vitamine B + C. Vitamine B zorgt bijvoorbeeld voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, maar zorgt ook voor gezonde haren en huid! Verder zijn kikkererwten rijk aan mineralen zoals mangaan, magnesium, fosfor en kalium. Tot slot bevatten kikkererwten veel vezels. Vezels kunnen bijdragen aan een goede darmflora en zorgen ervoor dat je eerder vol zit. Lees meer over vezels.
  • Kurkuma geeft deze falafel een gele kleur. Maar kurkuma is vooral heel erg gezond! Zo zou dit specerij goed zijn tegen ontstekingen en kanker. 
  • Uien zijn niet alleen een geweldige smaakmaker, ze zijn ook nog eens gezond! Vitamine B + C en mineralen zoals kalium + ijzer + fosfor… Uien bevatten deze voedingsstoffen allemaal! En dat is mooi, want zo kom je nog makkelijker aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.
Zelfgemaakte falafel per stuk Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Zout
26.5 3.2 1.5 0.6 .01 1.1 0.05
Deel