Vegan tzatziki

Ik heb laatst héérlijk Grieks gegeten met onder andere tzatziki (ja, ik eet heel af en toe zuivelproducten). Maar omdat ik me beter voel als ik geen zuivel eet, heb ik mijn versie van een vegan tzatziki gemaakt. En het is lekker! Ik heb er een Marokkaanse twist aangegeven in dit recept. Dit hoef je natuurlijk zelf niet te doen. Ben je benieuwd geworden naar het recept? Die kun je hieronder lezen.

Recept

Ingrediëntenlijst

  • 100 gram cashewnoten
  • 100 milliliter water
  • 1 theelepel tahin OF 1 theelepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ½ citroensap
  • 5 cm komkommer
  • Keltisch zout + peper

Benodigdheden

Keukenmachine/staafmixer + kommetje

Bereidingswijze

  1. Week de cashewnoten minstens twee uur in 200 milliliter water.
  2. Doe de geweekte cashewnoten + water + 1 teentje knoflook + citroensap + tahin in de keukenmachine. Mix het geheel tot een gladde, smeuïge massa. Doe de tzatziki in een kommetje.
  3. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Voeg toe aan de tzatziki.
  4. Maak de tzatziki op smaak met wat Keltisch zout + peper.

En dipze maar!

Tips, feitjes & voordelen

  • Heb je geen tahin in huis, kies dan voor olijfolie extra vierge!
  • Deze vegan tzatziki is heerlijk over verschillende gerechten. Bijvoorbeeld over falafel, over een Marokkaanse stoofpot, pita broodje of dip er verse groenten in zoals rauwe paprika en wortel.
  • Cashewnoten mogen bekend staan om de hoeveelheid vetten, toch is maar 20% hiervan verzadigd. Die andere 80% zijn onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten hebben we juist nodig. Wil je weten waarom? Lees dan mijn blog over vet(ten).
  • Maar, cashewnoten bevatten niet alleen vetten. Ze zijn rijk aan vitamine B en bevatten mineralen in grote hoeveelheden: kalium + fosfor + magnesium + calcium + zink + ijzer. Deze mineralen ondersteunen processen in het lichaam.

Deel